İzmir Böbrek Kisti Ameliyatı
Böbrek kistleri, basit kist olabileceği gibi böbrek kanserinin öncüsü şekilde de olabilirler. Böbrek kistleri ultrason eşliğinde boşaltılabileceği gibi bu durumun tekrarlama riski yüksektir.
Böbrek kisti ameliyatı, böbreğe baskı ve bu nedenle de ağrı yapan kistlerin çıkarılması şeklinde ya da kansere sebep olabilecek büyüklük ve nitelikte olan kistlerin laparoskopik cerrahi yöntemi ile alınması olarak anlatılabilir.
Tekrarlama riski olmayan ve çok fazla komplikasyon görülmeyen bir uygulama olması oldukça avantajlı bir durumdur. Doktorun verdiği yönergeler ve kılavuzlar doğrultusunda hareket ederek ameliyat sonrası sağlıklı bir yaşama daha erken adım atılabilir.
Olabilecek tüm komplikasyon ve anormal durumlar için doktorunuz ile konuşmanız oldukça büyük önem arz eder. Hasta ameliyat sonrasında beslenmesine dikkat etmeli ve önerilere uymalıdır.
Yazı İçeriği
ToggleBöbrek Kisti Nedir?
Böbrek kisti, böbrek yüzey tabakasındaki zayıflamaya bağlı oluşan lezyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu lezyonlar daha sonra idrar ile dolarak kist haline gelmeye başlamaktadır. Böbrek kistleri ultrasonografi ya da radyolojik testler sonucunda tam olarak tespit edilmektedir.
Böbrek kisti, böbreğin herhangi bir kısmında karşımıza çıkmaktadır. Çok sayıda ve kötü huylu olan kistler, böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine de neden olabilmektedirler.
İzmir Böbrek Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Böbrek Kisti Ameliyatı |
Prosedür: | Laparoskopik olarak böbrek kistlerinin içerisindeki sıvı boşaltılır |
Süre: | 1 Saat |
Hastanede Kalma Süresi: | 1 Gün |
Anestezi: | Genel anestezi |
İyileşme Zamanı: | 3-5 Gün |
İşe (Okula) Dönüş: | 7-10 Gün |
Yara İzleri: | Çok az |
Ağrı Süresi: | 24 Saat |
Böbrek kisti, böbrek yüzey tabakasındaki zayıflamaya bağlı oluşan lezyonlardır. Bu lezyonlar daha sonra idrar ile dolarak kist haline gelir. Böbrek kistleri, yapılan testler sonucunda tam olarak tespit edilmektedir.
Çok sayıda ve kötü huylu olan kistler, böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine de sebebiyet verebilmektedir. Böbreğin neresinde ortaya çıkacağı tam olarak bilinmemektedir.
Böbrek kisti ameliyatı açık cerrahiyle yapıldığında, 35-40 cm’lik cerrahi kesi açılıp işlem yapılır. Böbrek kisti ameliyatları laparoskopik cerrahiyle uygulanmaktadır.
Vücutta büyük kesi yapılmadan, 3-4 delik açılarak buraya yerleştirilen borularla vücuda gönderilen aletler ve teleskop ile bu işlem hastaya uygulanmaktadır. Bu şekilde hastanın kistlerden kurtulması sağlanır. Eski sağlığına da kısa sürede dönmesi için gerekli tüm işlemler uygulanır.
Hastanın karın bölgesine bir santimetreden daha az üç veya dört farklı noktadan kesi uygulanarak gerekli cerrahi ekipman ve aletler ile bu kesilerden içeri girilir. Kistin içi boşaltılıp duvar çıkartılır. Eğer duvar çıkartılırsa kist tekrarlamaz.
Bu cerrahi işlem, uzman tarafından hastanın durumuna veya kistin bulunduğu konuma göre hangi bölgede işlem yapılacağı üzerine karar verilmesidir.
İşlem karın bölgesinden yapıldığında hastaların oldukça az bir kısmı karın içinde gerginlik sebebi ile ağrı yaşamaktadır ve ameliyat sonrası süreçleri daha kolay geçmektedir. Bazı hastalarda kistlerin boyutları 10 cm üzerine kadar çıkabilir. Operasyon neredeyse iz olmadan iyileşir. Bu operasyon ve cerrahi müdahaleyi almış olan kişiler genelde bir veya iki gün doktor gözetiminin ardından taburcu olarak gündelik hayatlarına dönebilirler.
Böbrek Kisti Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Kistik böbrek hastalığı, böbreklerin parankim olarak isimlendirilen etli kısımlarında oluşan su toplamasını ifade eder.
- Kistler genetik veya travma nedeniyle ortaya çıkabilir, bu organlardaki doğum kusurlarıyla bağlantılı olabilir.
- Çoğu böbrek kisti vakasında hemen ameliyat gerekmez, tedavi yaklaşımları çoğunlukla ağrıyı gidermek ve tekrarlayan kist oluşumunu engellemek amacıyla yapılır.
- Böbrek kistlerinin çoğu zararsız basit kistlerdir ancak bazı kistler, böbrek tümörleri ile beraber olabilir bu nedenle dikkatli incelenmesi gerekir.
- Böbrek kistlerinin farklı tedavileri vardır. Bunlar ciltten iğne ile boşaltma, laparoskopik olarak kistin içindeki sıvının boşaltılması ve kist duvarlarının alınması olarak sayılabilir.
- Böbrek kisti ameliyatının faydaları arasında bazı semptomların geçici olarak giderilmesi, böbrek fonksiyon testlerinde düzelme, idrar yolu enfeksiyonlarını azaltma ve gelişebilecek diğer komplikasyonların önlenmesi sayılabilir.
- Böbrek Kisti Ameliyatının bazı riskleri vardır ancak bunlar operasyona uygun şekilde hazırlanarak azaltılabilir.
- Polikistik böbrek hastalığı gibi hastalıklar zamanla böbrek fonksiyonlarında kayıp yaşanmasına neden olarak kronik böbrek yetmezliğine ve kişilerin diyaliz veya nakil listelerine girmesine neden olabilir.
- Egzersiz yapmak, böbrek başta olmak üzere tüm organlarınıza zarar verebilecek kafein ve alkol içermeyen güvenli gıdaların tüketilmesi, kan şekerinin uygun bir beslenme programı ile kontrol edilmesi ameliyat öncesi/sonrası dönemde faydalı olacaktır.
- İzmir böbrek kisti ameliyatı ile böbreğe baskı yapan kitle içindeki sıvı boşaltılarak çıkartılır. Bu sayede ağrılar hafifler ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açıyorsa bu önlenmiş olur. Ayrıca cerrahi ile müdahale sayesinde gelecekteki kist oluşumu veya kist büyümesi engellenmiş olur.
- Beklenen iyileşme süresi genellikle lezyonun büyüklüğüne veya geçirdiğiniz işlem sayısına bağlıdır ancak bir iki günde hastalar taburcu edilerek bir hafta içerisinde günlük yaşamlarına dönerler.
- Operasyon sonrası mide bulantısı, kusma, aşırı bitkinlik ve sersemlik gibi semptomlar nadiren de olsa görülebilir.
- Ameliyat semptomları ile birlikte gelişebilecek birkaç komplikasyon olabilir. Bunlara ameliyat sonrası kanama, enfeksiyon veya ciltte hissizlik oluşması olarak sıralanabilir.
- Böbrek kisti ameliyatı sonrası hastalar hekimlerin tavsiyelerine uyarak, gerekli sürelerde dinlenirse çabucak iyileşebilir ve günlük yaşamlarına dönebilirler.
Böbrek Kisti Ağrısı Nereye Vurur?
Böbreklerdeki kistler, orada veya üzerinde büyüyen sıvı dolu keselerdir. Normalde bu kistler herhangi bir belirti vermez ve tedavi edilmeleri gerekmez. Bununla birlikte, bir kist bazen acıtacak veya rahatsız edecek kadar büyüyebilir. Kistin büyüklüğüne ve yerine göre bu ağrı farklı yerlerde hissedilebilir. Ağrı sıklıkla sırt, yan, alt karın ve hatta kasıklarda yaşanır. Yüksek tansiyon, idrarda kan, ateş veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gibi diğer semptomlar da ağrıya eşlik edebilir.
Kist enfekte ise, acıtabilir veya rahatsız edebilir. Bu bölgelerde devam eden ağrı veya rahatsızlığa ek olarak başka semptomlarınız varsa, bir doktora görünmelisiniz. Kisti değerlendirmek ve ek tedavi önerilip önerilmeyeceğine karar vermek için kapsamlı bir inceleme ve görüntüleme testleri yapacaklardır.
İzmir’de Böbrek Kisti Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
İzmir’de böbrek kisti ameliyatı fiyatları, ameliyatın çeşidine (açık/laparoskopik), doktorunuzun uzmanlığına, hastane ve lokasyon gibi bir çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterecektir. İzmir Böbrek Kisti Ameliyatı fiyatıyla ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Böbrekte Kist Ameliyatı Nasıl Olur?
Böbrek kisti ameliyatı laparoskopi yöntemi kullanılarak genel anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Uzman doktor hastada küçük bir kesi açarak işlemi gerçekleştirmektedir. Bu kesilen alanlardan kamera ve ekipmanlar böbreğe ulaştırılmaktadır. İlk olarak böbrekte bulunan kistin içindeki irin boşaltılmaktadır. Sonrasında kistin duvar kısımları kesilmektedir ve kalan parçalar yakma işlemi ile ortadan kaldırılmaktadır. Cihazlar böbrekten geri çekilerek kesilen alan dikilmektedir. Böylelikle ameliyat sona ermiş olacaktır.
Böbrek Kist Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Böbrek kist ameliyatı çok basit bir ameliyat çeşidi değildir. Cerrahi süre açısından incelendiği zaman 1.5 ya da 2 saat civarında sürdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle basit olan böbrek kist ameliyatlarında bu süre 45 dakikaya kadar düşebilmektedir. Ancak eğer kist, böbrek etrafına yapıştıysa ya da büyük bir kist ise ameliyat süreci 3 saate kadar çıkabilmektedir. Dolayısıyla bu ameliyat için hastaya göre süresinin değiştiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Böbrek Kisti Ameliyat Gerekir Mi?
Böbrek kistleri genel olarak herhangi bir belirtisi olmayan rahatsızlıklardandır. Rastlantısal olarak fark edilen hastalıklardan bir tanesidir. Dolayısıyla eğer çok riskli bir böbrek kisti bulunmuyorsa kişilerin ameliyat olmasına da gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda, bazı hastalarda böbrek kistleri risk taşımaktadır. Örneğin; hastada böbrek kisti ile birlikte böbrek taşı da bulunması durumu riskli bir durumdur. Bu durumda kişinin idrar yolu kapanabilmektedir. Dolayısıyla da ameliyat olması gerekmektedir.
Böbrek Kisti Kaç Cm Olunca Alınır?
Böbrek kisti belirtisi bulunan bir rahatsızlık değildir. Başka hastalıklar sırasında ya da rutin kontroller sırasında rastlantısal olarak ortaya çıkmaktadır. Bu rastlantısal karşılaşmalar sonucunda belirli uygulamalar ile kistin büyüklüğü ölçülmektedir. Eğer kist çok büyük değilse ameliyata gerek görülmez. Kist küçük ise ameliyat yerine çeşitli ilaç tedavileri uygulanarak kist küçültülmeye çalışılmaktadır. Böbrek kisti 10 cm ve daha büyük büyüklükte ise ameliyat kaçınılmazdır.
Böbrek Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bazı kişilerde bu hastalık genetik geçişlidir. Bu durumda her iki böbrekte de çok sayıda kist bulunması normaldir. Hatta bazı hastalarda kistlerin sayısı o kadar çoktur ki; kistler çevredeki dokulara zamanla baskı yapmaya başlamaktadır. Bu baskılar sonucunda da kistler böbreklerde hasar oluşmasına sebep olmaktadır. Böbrekte kist bulunması, tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine de yol açabilmekte olan bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla kişilerin bu konuda tedbirli olması gerekmektedir.
Böbrek Kisti Neden Meydana Gelir?
Nefron yapısı içindeki tüplerin tıkanması sonucu, şişen ve sıvı ile dolan böbrekte kistler meydana gelmektedir. Bu kistler, içlerinde üretilen sıvının artması ile zaman içinde büyümektedirler. Ayrıca yapılan epidemiyolojik çalışmalar yeterli sıvı almayanlarda böbrek kisti oluşma riskinin çok daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu sebeple yetersiz sıvı tüketimini de böbrek kisti sebepleri arasında saymamız mümkündür. Tabi ki doğuştan gelen yapısal durumlar da böbrek kistine sebep olabilmektedir.
Böbrekte Kist Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Böbrekte kist rahatsızlığı belirti gösterirken pek akla gelen bir rahatsızlık değildir. İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar, yan kısımlarda ağrı hissetmek, böbrek taşı oluşması ve yüksek tansiyon sonucu kişiler kontrole gittiklerinde rastlantısal olarak böbrek kisti ile karşılaşmaktadır. Dolayısıyla az önce saydığımız belirtileri böbrek kisti belirtilerinden de saymak mümkündür. Ayrıca böbrek kistlerinin neredeyse tamamı büyüyüp dokulara zarar vererek böbrek ağrısına sebep olmaktadır.
Böbrek Kisti Ağrı Yapar Mı?
Böbrek kistleri, böbreklerden birinde ya da her ikisinde birden oluşabilme ihtimali olan bir rahatsızlıktır. Ancak genel olarak herhangi bir semptoma neden olmazlar. Çok büyüyen, patlayan ya da enfeksiyon biriktiren bir kist ateş, bölgede hassasiyet ya da keskin ağrıya sebep olabilmektedir. Ayrıca üst karın, yan veya sırt bölgelerinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilen bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla ağrı yaptığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Böbrek Kistinin Tedavisi Var Mı?
Böbrek kistlerinde tedavi yöntemine kistin sayısı, boyutu ve hastada hangi şikayetlere neden olduğu değerlendirilerek karar verilmesi gerekmektedir. Kistin iç kısmındaki irinin iğne ile boşaltılması, kist duvarını yapıştıracak maddenin enjekte edilerek kistin yok edilmesi ve laparoskopik cerrahi ile kistin vücuttan uzaklaştırılması yöntemleri uygulanabilmekte olan tedavilerdendir. Eğer kist küçük ise tedavi yöntemi olarak iğne ile boşaltmak tercih edilmektedir. Daha büyük kistlerde ise doktorlar hastaları ameliyat etmektedir.
Böbrek Kisti Kansere Dönüşür Mü?
Böbrek kistlerinin yapıları birbirinden farklı olabilmektedir ve dört farklı tip böbrek kisti bulunmaktadır. Böbrek kistinin kanserleşmeye olan eğilimleri, kistin yapısına göre değişmektedir. Birinci tip kistler, basit kistlerdir ve kansere dönmezler. İkinci tip kistlerin kansere dönüşme olasılığı %5 civarındadır. Bu sebeple belirli aralıklar ile kistlerin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Üçüncü tip kistlerin kansere dönme riski %50’dir. Bu yüzden kistlerin vücuttan çıkarılması gerekmektedir. Dördüncü tip kist ise tümör kabul edilmektedir ve hemen vücuttan çıkartılması gerekmektedir.
Kaynakça :
PİRİNÇCİ, N., FIRDOLAŞ, F., OZAN, T., & KARAKEÇİ, A. (2019). Semptomatik Basit Böbrek Kistlerinin Tedavisinde Üç Boyutlu Laparoskopik Kist Dekortikasyonu: Ülkemizden İlk Hasta Serisi. Fırat Tıp Dergisi, 24(4), 193-196.