logo-1

İzmir Mesane Botoksu

Mesane Botoksu

İzmir Mesane Botoksu

Mesane Botoksu, aşırı aktif mesane ve bazı nörojenik nedenli idrar kaçırma sorunlarının
 giderilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. İlaç kullanımı ile kabul edilebilir düzeyde fayda elde 
edemeyen hastalar için bu yöntem tercih edilebilir.

Kadın ve erkeklerde görülen ortak sorunlardan bir
tanesi olan bu sorunun, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemesi nedeniyle tedavisine yönelik 
uygulamalar yaygın biçimde yapılır.

  • Mesane taşları,
  • Mesane tümörleri,
  • Mesane sarkması,
  • Multiple Skleroz,
  • Parkinson,
  • Farklı sinir sistemi
 rahatsızlıkları ve inme gibi hastalıklar geçirmiş olan kişiler
  • Prostat büyümesi problemi olan kişilerde

aşırı aktif mesane sorunu yaşanabilir.

Mesane Botoksu, sürekli tuvalete çıkma isteğini azaltmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Ancak bu 
noktada, elbette detaylı bir tetkik yapılması gereklidir ve sorunun aşırı aktif mesane problemi
 olduğundan emin olmalıdır. Bu tanı konulduktan sonra, hastanın konforunu sağlamak amacıyla 
Mesane Botoksu tedavisi uygulanıp, tuvalete çıkma sıklığı azaltılabilir.

Kozmetik sektöründe uzun zamandır kullanılan botoks, günümüzde Üroloji ve Nöroloji alanlarında da
 yaygın biçimde kullanılır. Mesane Botoksu da bu yöntemlerden, Üroloji uzmanlarının başvurduğu bir 
uygulamadır.

Mesane kaslarına botoks uygulanması ile mesane kaslarının istemsiz ve sürekli kasılmasının
 engellendiği bu yöntem, çoğunlukla başarılı sonuçların alındığı bir uygulamadır.

Uygulama sonrasında 
idrar kaçırma gibi sorunların büyük kısmı ortadan kalkarken, uygulama tam etkilerini 4-12 gün
 içerisinde göstermeye başlayıp, etkileri 6 ile 12 ay arasında devam eder. Bilinen bir yan etkisi olmayan 
uygulamadan verim alınması halinde tekrarlanması mümkündür.

Mesane Botoksu Nedir?

Sık sık idrara çıkma, gece idrar yapma ihtiyacı, tuvalete yetişememe ve diğer benzer durumlarda hayat kalitesini olumsuz etkileyen aktif mesane hastalığı özellikle 30-60 yaşlar arasındaki her üç kadından birinde karşımıza çıkabilecek olan rahatsızlıklardan biridir.

Botoks bir çeşit insana uygulanan zehire benzemektedir. Uygulandığı sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda geçici felç etkisi ortaya çıkarır.  Botoks mesane çıkışındaki sfinkter bozukluğu olanlarda, bölgeye enjekte edilerek uygulama işlemi gerçekleşir.

Sistemik yan etkileri son derece düşüktür. Botoks her insanda aynı sonuçları vermeyebilir. Çünkü, her insanın genetik yapısı farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde tanı ve teşhis önemli bir noktada yerini alır.

Mesane Botoksu Nasıl Yapılır?

Tedavi Detayları
Operasyon:Mesane Botoksu
Prosedür:
Kamera ile idrar kanalından mesaneye girilerek mesane kası içerisine enjeksiyon yapılır
Süre:30 Dakika
Hastanede Kalma Süresi:1 Gün veya Aynı gün taburcu
Anestezi:Lokal veya Spinal
İyileşme Zamanı:1 Gün
İşe (Okula) Dönüş:1-2 Gün
Yara İzleri:Hayır
Ağrı Süresi:1 Gün

Normalde mesane kasında idrar gevşemiş bir durumda bulunur ve mesane içinde bu şekilde idrar birikim işlemi gerçekleşir. Mesane içindeki idrar miktarı ve basınç belli bir değerin üzerine geldiği zaman mesane kası kasılınca idrara çıkılır.

Aşırı aktif mesane hastalığı olan kişilerde mesanede aşırı kasılmalar meydana gelebilir. Botoks, mesane kası içine enjekte edildiğinde mesane kasının sürekli kasılması engellenir, başka bir deyişle mesane kasında idrara çıkma azalır. Botoks bir çeşit insana uygulanan zehire benzemektedir.

Uygulandığı sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda geçici felç etkisi ortaya çıkarır.  Botoks mesane çıkışındaki sfinkter bozukluğu olanlarda, bölgeye enjekte edilerek uygulama işlemi gerçekleşir. Hastalığın tedavisi hastanın yaşam kalitesi için önemlidir.

Mesane Botoksu Ne Kadar Sürer?

Botox ile mesaneye yapılan enjeksiyonlar genellikle 15 ila 20 dakika sürer. Prosedür tıbbi bir tesiste veya ofiste gerçekleştirilir. Rahatsızlığı azaltmak için bölgeye lokal anestezi uygulanabilir. İlacın etkisinin enjeksiyondan sonra ortaya çıkması tipik olarak 2-3 gün sürer.

İlaç etkisini gösterdiğinde mesanedeki detrusor kası geçici olarak felç olur. Bu kas mesane kasılmalarını kontrol ettiğinden, onu geçici olarak felç etmek, kontrol edilemeyen kasılmaları ve spazmları azaltmaya ve hatta durdurmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, spesifik vakaya, etkilenen kasa ve etkinin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak tedavinin etkileri değişebilir.

Mesane Botoksu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • İdrar kaçırmanın çeşitli tipleri vardır ve en sık görüleni karışık tip olmakla birlikte aciliyet (urge) kaçırması her yaştan kadın ve erkeği etkileyebilmektedir ancak kadınlarda görülme oranı daha yüksektir
  • Mesane sorunları kendisini idrar kaçırma gibi semptomlarla gösterir. Bu tip günlük hayatı olumsuz etkileyen sorunların çözümü için bazı yöntemler uygulanır. Aciliyet kaçırmalarındaki tedavilerden  birisi de botokstur.
  • Aşırı aktif mesane (AAM) de kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır ve idrar kaçırması eşlik etsin veya etmesin sık idrara çıkma ve ani sıkışma semptomları ile kendisini gösterir
  • AAM tedavisinde onaylı botilunum toksin formu sadecce Onabotulinum toxin A (onabotA; BOTOX®) olmakla birlikte botulinumtoxin A, abobotulinumtoxin A and incobotulinumtoxin A gibi formlar AAM tedavisi için lisanslı değildir. 
  •  Botoks şu anda sadece mesanede AAM ve mesanenin az çalışması ve boşaltma sorunu olarak tanımlanabilecek Underactive Mesane hastalığında ruhsatlı olarak kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda hafif ve orta şiddetli sertleşme bozukluklarında botoks enjeksiyonları ile ilgili yayınlar çıkmaya ve bazı merkezlerde uygulanmaya başlanmıştır. Prostat içerisine yapılan botoks enjeksiyonu ise faydası olmadığı için şu an önerilmemektedir.
  • Botoksun uygulandıktan sonra etkisi 3 ila 6 ay kadar sürmektedir. İlk etkiler ise 1 ve 2. haftalarda hissedilmeye başlanır.
  • Mesaneye botoks uygulamasında  ince uçlu bir iğne ile mesanenin farklı bölgelerine kas içerisine ilaç enjekte edilir. Botoks işlemi ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. 
  • Botoks uygulama sonrasında mesanede artık idrar kalma, idrar yolu enfeksiyonları görülebilmekte ancak tedavi ile düzelmektedir. 
  • Mesane botoks kalıcı değildir. İlacın etkisi süresinin geçmesinin ardından yaşanılan şikayetler geri döner. Kalıcı tedavi şekillerini hekimlerinize danışarak bulabilir ve uygulayabilirsiniz.
  • İzmir mesane botoksu, sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak hastanın sorunlarına geçici çözümler üretir. Sık idrara çıkmayı ve idrar kaçırmayı belli bir süre de olsa engeller.

İzmir’de Mesane Botoksu Fiyatları Ne Kadar?

İzmir’de mesane botoksu fiyatları, hastaneye, kliniğe ve işlemi yapacak olan doktorun uzmanlığına göre değişiklik gösterecektir.

İzmir’de mesane botoksu fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Mesane Botoksu Ne İşe Yarar?

Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri veyahut ilaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi operasyonlar tercih edilmektedir. En sık uygulanan cerrahi yöntemlerden biri Mesane Botoksu uygulamasıdır. Mesane Botoksu, mesanenin içerisine botulinum toksin enjekte edilmesiyle yapılan uygulamaya denmektedir. Mesanenin duvarına enjekte edilen toksin ile aşırı aktif mesaneye sebep olan sinir aktivitelerinin azaltılması hedeflenmektedir. Mesaneye botoks uygulaması yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir.

Mesane Botoksu Kimlere Yapılır?

Yaklaşık olarak kadınlarda %17 ve erkeklerde %3-11 oranında gözlemlenen idrar kaçırma problemi, toplum genelinde sıklıkla karşılaşılmakla birlikte bireylerin yaşamını önemli düzeyde olumsuz etkileyen bir sorundur. Mesane rahatsızlıklarına bağlı olarak sıklıkla gözlenen semptomlar ise; sık idrar yapma, aniden gelişen tuvalete (idrara) çıkma ihtiyacı, geceleri uykudan uyanarak idrara çıkma gereksinimi ve buna bağlı uyku düzensizliği, idrar kaçırma biçiminde sıralanmaktadır. Bu gibi durumlarda mesane botoksu uygulanmaktadır.

Mesaneye Botoks Nasıl Yapılır?

Mesane botoksu sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Uygulaması da çok zor değildir. Mesane içerisine botoks uygulaması sistoskopi dediğimiz endoskopik işlem ile beraber hafif bir anestezi altında yapılmakta olan bir işlemdir. Bu endoskopik yöntem ile birlikte mesaneye girildikten sonra işlemin tekniğe uygun olarak gerekli yerlere hastaya göre belirlenen sayıda ve dozda ilaç uygulaması özel iğnelerle beraberinde yapılmaktadır. İşlem oldukça kısa sürmektedir.

Kaynakça:

https://brisbaneurologyclinic.com.au/procedures-we-perform/bladder-botox

Zorba, O. Ü., & Yazar, S. Refrakter Aşırı Aktif Mesanede Botulinum Toksin ve Nöromodulasyon Tedavilerinin Karşılaştırılması. Prof. Dr. Rahmi Onur (Koordinatör) Prof. Dr. İzzet Koçak Doç. Dr. Cenk Gürbüz Doç. Dr. Ömer Gülpınar Doç. Dr. Cemal Taşdemir, 36.