Whatsapp

İzmir Testis Tümörü Ameliyatı

Testis Tümörü Ameliyatı

İzmir Testis Tümörü Ameliyatı

Testis torbası içinde yer alan, sağ ve sol olmak üzere iki parçadan oluşan testisler, erkek üreme hücreleri olan spermlerin üretildiği yer olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda, erkeklik hormonu olan testosteronu da üreten testis, erkek üreme sisteminin en önemli parçalarından biri olarak vücudumuzda yerini alır.

Testiküler kanser olarak da adlandırılmakta olan testis kanseri ise penisin alt bölümünde bulunan testislerde karşımıza çıkan bir kanser çeşididir.

Genel olarak genç erkeklerde daha sık görülen bu kanser türü bazı durumlarda tek testiste, bazı durumlarda ise iki testiste birden bulunabilme riskine sahiptir. Bu yüzden tümörler temizlenerek hastalık tedavi edilmektedir. Önemli bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Testis Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tedavi Detayları
Operasyon: Testis Tümörü Ameliyatı
Prosedür: Kasık bölgesine kesi yapılarak testis ve sperm kanalları çıkarılır
Süre: 30 Dakika
Hastanede Kalma Süresi: 1 Gün veya Aynı gün taburcu
Anestezi: Spinal anestezi
İyileşme Zamanı: 2-3 GÜn
İşe (Okula) Dönüş: 7-10 Gün
Yara İzleri: Evet
Ağrı Süresi: 24 Saat

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi testis kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer 
testiste bir kitle tespit edilirse aksi tespit edilene kadar bu testis kanseri olarak düşünülmeli ve ona
 yönelik tanısal işlemler yapılmalıdır.

Testiste bulunan tümör tespit edildikten sonra yayıldığı bölge 
gözlemlenir. Hastaların çok büyük bir kısmında tümör yalnızca bir testistedir.

Testis tümörü 
ameliyatı bölgesel (yalnızca bel altı) veya genel anestezi altındaki hastanın kasık bölgesine bir kesi
 yapılarak (yaklaşık 4 ile 6 cm arası) tümör olan testisin alınması işlemidir. Tümörün tipine ve
 evresine göre hastanın kemoterapi ve radyoterapi (ışın) tedavisi alması gerekebilir.

Bazen tümör 
karın içindeki büyük damarların çevresindeki lenf bezlerine de yayılabilir. Kemoterapi ile bu
 kitlelerde istenen küçülme sağlanamazsa buradaki kitlelerin de patolojik inceleme için çıkarılması 
gerekebilir. Retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu olarak bilinen ameliyatlar ile açık veya kapalı bir
 biçimde yapılabilir.

Testis tümörü tamamen alınabilen ve iyileşme gösteren nadir tümör çeşitlerindendir. Ancak bazı
 komplikasyonlar görülebilir ve tümör alınamamışsa ameliyat sonrası süreçte kemoterapi
 uygulanması gerekebilmektedir.

Kozmetik bozukluğa hem testisin yokluğu hem de kasıktaki kesi
 sebep olur ancak alınan testis yerine protez testis koyulabilmektedir. Yara izinin iyileşmesi de çok
 uzun değildir ve kalıcı iz bırakmaz. Ameliyat sonrası en çok merak edilenlerden birisi de çocuk
 sahibi olunup olunamayacağıdır.

Bu sorunun cevabı ise eğer bir testisiniz alınmışsa diğer testisiniz
 ile çocuk sahibi olabilmeniz mümkündür ancak ameliyat sonrasında kullanılan kanser öldürücü
 ilaçlar (kemoterapi) kısırlık yapabilir.

Bundan dolayı testis tümörü tanısı alan hastalara eğer ilerde 
çocuk isteği varsa mutlaka ameliyat öncesi sperm dondurma işlemi önerilmelidir. Ameliyat
 sonrasında gerekebilecek ek tedaviler için doktorunuz ile sağlıklı iletişim kurmanız oldukça büyük
önem arz eder.

Testis Tümörü Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Testis tümörleri genellikle 20 – 40 yaş arası erkekleri etkileyen bir sağlık sorunudur. Genellikle testiste ele gelen kitle ile kendini belli eder. Böyle bir durumda hiç zaman geçirilmeden bir Üroloji doktoruna başvurulmalıdır.  
  • Testis kanserinden şüpheleniliyorsa, fizik muayene, kan tahlilleri ve testis ultrasonografisi büyük oranda tanı koydurucu olacaktır. Orşit ismi verilen testis enfeksiyonu ile bazen karışabilir ancak bazı orşit tablolarının altından da testis kanseri çıkabilir.
  • Her kanserde olduğu gibi testis tümöründe de erken tanı ve tedavi önemlidir. Testis kanseri şüphesi olan her hasta hızlı bir şekilde ameliyata alınmalı ve ameliyattaki duruma göre testis alınmalıdır (Orşiektomi)
  • Testis tümörü ameliyatının amacı, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemek için testisin tamamının çıkarılmasını gerektirir. Ancak hastanın tek testisi varsa o zaman organ koruyucu cerrahi için bütün şartlar zorlanmalı ve testisin tümörlü kısmı alınmaya çalışılmalıdır.
  • Daha sonra kemoterapi veya radyoterapi alma ihtimaline karşılık hayatının ilerleyen dönemlerinde çocuk isteği olan tüm hastalara sperm dondurulması (kriyoprezervasyon) önerilmelidir. Bu sayede sağlık spermler uygun şartlarda muhafaza edilir ve ileride kullanılabilir. 
  • Ameliyat kasık bölgesine yapılan yaklaşık 45 cm boyutunda bir kesi yapılarak yapılır.  Daha sonra testis karın boşluğuna uzanan damar, sperm kanalı ile beraber bağlanarak çıkarılmalıdır.
  • Hastanın, ameliyattan iyileştikten sonra, skrotal kesesinin boş olması nedeniyle psikolojik olarak kendisini rahatsız ediyorsa testis protezi olarak isimlendirilen implante edilebilir bir cihaza ihtiyacı olabilir.
  • Ameliyatlar gerekli olduğunda, komplikasyon riskini azaltmak için hızlı ve verimli bir şekilde çözülmelidir. Tümör cerrahisi, başka hiçbir tedavi yöntemine yanıt vermeyebilecek kanserli tümörlerle başa çıkmak için değerli bir seçenektir.
  • Ameliyat çoğu zaman başarılı olur, hatırlanması gereken önemli şey, testis kanserini anlamak ve geleceğiniz için ne istediğinize dair hızlı bir karar vermek için eğitim ve farkındalığın kritik olduğudur.
  • İzmir testis tümörü ameliyatı, yaklaşık 15 ila 20 dakika sürebilmektedir. Genel anestezi veya bölgesel anestezi uygulanabilir. Belden yapılan iğne ile uyuşma sağlanır. Hastalar bir sorun oluşmazsa aynı gün taburcu edilir. Alınan testis patolojik inceleme için patoloji labaratuvarına gönderilir.
  • Kanser evrelemesi yapıldıktan sonra bazı hastalar sadece takip protokolüne alınırken bazı hastalar evresine göre radyoterapi veya kemoterapi tedavisine ihtiyaç duyabilir. 
  • Testis tümörü ameliyatı sonrası iyileşme yaklaşık 7 gün ile 10 gün arasındadır. 

Testis Tümörü Tamamen İyileşir Mi?

Testis tümörlerinin bir diğer adı olan testis kanseri tedavi edilebilir ve sıklıkla iyileştirilebilir. Teşhis anındaki tümörün tipi ve evresi, tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğini etkiler. 

Yüksek oranda tedavi edilebilir olan testis tümörlerinin çoğunluğu için hastaların çoğunluğu cerrahi ve/veya radyasyon tedavisi ile iyileşecektir. Bununla birlikte, kanser bazı durumlarda ek tedavi gerektirecek şekilde geri gelebilir. Herhangi bir nüks aramak için rutin takip muayenelerine sahip olmak çok önemlidir.

Testisleri Alınan Kişi Cinsel İlişkiye Girebilir Mi?

Ancak her iki testis de alınırsa sperm üretilemez ve erkek kısırdır. Testisleri olmayan bir erkek testosteron eksikliği yaşayacaktır, bu da cinsel isteği azaltabilir ve ereksiyon yeteneğini etkileyebilir. Diğer etkiler yorgunluk, sıcak basmaları (ani sıcaklık hissi) ve kas kütlesi kaybını içerebilir. Bu yan etkiler, jel, yama veya formunda testosteron takviyeleri alarak önlenebilir. Ağızdan alınan ilaçlar genellikle güvenilir testosteron kaynakları değildir. Testisleri olmayan bir erkek sperm üretemez ancak uygun tedavi ile cinsel ilişkiye girebilir ve ereksiyon sağlayabilir.

Testislerin olmaması ve o bölgenin boş görünmesi özellikle genç yaştaki erkeklerde psikolojik sorunlara yol açabilir. Daha doğal bir görünüm elde etmek için, skrotumunuza cerrahi olarak bir testis protezi yerleştirilebilir. İmplant uygulandıktan sonra normal bir testis gibi görünebilir ve bölgenin özelliğinden dolayı dikiş izleri pek belli olmaz.

İzmir’de Testis Tümörü Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

İzmir’de testis tümörü ameliyatı fiyatları, ameliyat ve izlenecek tedavinin türüne, hastaneye ve doktorunuzun uzmanlığına göre değişiklik göstermektedir.

İzmir’de testis tümörü ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Testis Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Testis tümörü ameliyatı için gerekli tıbbi hazırlıklar yapıldıktan sonra hastalar hastaneye yatırılıp aynı gün ameliyatlarını olmaktadır. Bu ameliyat 15 ya da 20 dakika süren bir ameliyat olup genel Anestezi ya da bölgesel anestezi ile uygulanabilmektedir. Genel olarak aynı gün içerisinde hastalar evlerine gönderilmektedir. Ameliyat süresi oldukça kısa olup beklenmeyen ya da istenmeyen bir durum gerçekleşmez ise kolay biçimde halledilecek bir ameliyat çeşididir.

Testis Tümörü Tanısı Nasıl Konur?

Testis tümörü durup dururken ortaya çıkan bir durum değildir. Testis tümörlerine tanı koyma konusunda en sık kullanılan görüntüleme yöntemi skrotal ultrason cihazıdır. Skrotal ultrasonun tanı koymada duyarlılığı hemen hemen %100 seviyelerindedir. Ultrason ile testiste kitle saptanmasının ardından mutlaka bazı tümör belirteçlerinin kan seviyelerini kontrol etmek gerekmektedir. Bu sayede tümör hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak mümkün olacaktır. Tedavi de buna göre planlanacaktır.

Testis Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Testis kanseri tüm organ tümörleri incelendiğinde aralarında tedaviye en iyi yanıt veren tümör çeşididir. Tedaviye başlandığı zaman cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi tek başına ya da kombin bir biçimde uygulanmaktadır. Fakat tedavinin ilk basamağı cerrahi olarak tümörden etkilenen testisin hastanın vücudundan çıkarılmasıdır. Bu işlemi genelde ek tedaviler olan; radyoterapi, kemoterapi izlemektedir. Böylelikle vücutta bulunan tümörlü doku temizlenerek hasta sağlığına kavuşturulmaya çalışılmaktadır.

Testis Tümörü Kanser Midir?

Asıl olarak tümör kelimesi, bulunduğu kitlenin kötü huylu olduğunu yani kansere dönme ihtimalinin yüksek olduğunu bize anlatmaktadır. Testis tümörlerinin erkek kanserleri içerisinde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Tüm erkek tümörlerinin yaklaşık %1’ini oluşturan bu hastalık 20 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Testis tümörleri genel olarak tek taraflı olarak görülmektedir. Ancak bazı hastalarda çift taraflı olarak da görüldüğü gözlemlenmiştir.

Kaynakça:

https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/treating/surgery.html

Büyükünal, E., & SN, B. (2017). Erişkin yaş testis tümörlerinin inmemiş testisle ilişkisi üzerine bir çalışma. Çocuk cerrahisi dergisi, 31, 71-5.