İzmir Böbrek Taşı Ameliyatı
Böbrek taşı üreme sistemi içerisinde bulanan sert kitlelerden meydana gelmektedir. Bu yüzden hastaya ne kadar erken müdahale edilirse hastanın tedavisi ve iyileşmesi o kadar kısa bir sürede gerçekleşir.
Böbrek taşı, birçok hastanın uğraştığı, ağrısını çektiği bir hastalıktır. Bu rahatsızlık bütün yaş gruplarında karşımıza çıkmaktadır.
Böbrek taşı ameliyatı, hastanın böbreklerinde kristalleşmiş halde bulunan taşların belirli bir yöntemle alınması işlemidir. Böbrek taşı ameliyatı, böbrek veya üreter olarak isimlendirilen mesane ile böbreği birbirine bağlayan idrar kanalındaki taşların cerrahi tedavisini ifade eder. Ameliyatta ilk amaç taşların böbrekten veya üreterden çıkarılmasıdır.
Yazı İçeriği
ToggleBöbrek Taşı Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?
Böbrek taşı ameliyatı da diğer pek çok ameliyatta olduğu gibi açık ve kapalı yapılabilmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve daha risksiz olan kapalı ameliyatlarda tecrübenin artması ile açık ameliyat yöntemine son yıllarda nadiren başvurulmaktadır.
Açık ameliyat taş gereğinden fazla büyükse, anestezi süresi uzayacağı için anestezinin hastaya zarar verebileceği durumlarda tercih edildiği görülebilir.
Kapalı ameliyatlardan birisi Perkütan Nefrolitotomi (PNL, PCNL) diğeri ise Fleksibl Üreterorenoskopidir (RIRC). Bazen bu iki ameliyatı aynı anda yapmak gerekebilir bu yöntemin adı ise Endoscopic combined intrarenal surgery (ECIRS) ameliyatıdır.
Perkütan Nefrolitotomi ameliyatı röntgen ışınları veya ultrasonografi eşliğinde kapalı şekilde sırt bölgesi civarında kalem kalınlığında delik açarak video kamerayla böbreğe ve taşlara ulaşıp, taşı kırarak parçalara ayırmak ve parçaları dışarı alma şeklinde yapılır.
Fleksibl Üreterorenoskopi ameliyatı ise flexible (bükülebilir) üreterorenoskop ile böbrek içerisinde en uç köşelere kadar ulaşarak lazer kullanılarak kırılması ve kum haline getirilmesi olarak anlatılabilir. Kozmetik açıdan en az bozukluğa neden olan tür budur.
Kısa sürede normal hayatınıza dönebilir ve işe dönebilirsiniz. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ve kan sulandırıcı kullanan hastalarda da risksizliği sebebi ile en çok tercih edilen yöntemdir.
Perkütan Nefrolitotomi ameliyatında ise kalem büyüklüğünde yani yaklaşık 1 cm çapında bir delik açılması nedeni ile kozmetik bozukluk yok gibidir. Yaranın küçüklüğü sebebi ile hayata etkisi çok büyük olmamakla birlikte kanama riski de azdır.
İzmir Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Böbrek Taşı Ameliyatı |
Prosedür: |
Bel bölgesinden kamera ile girilerek böbrek içerisindeki taşlar temizlenir
|
Süre: | 1-2 Saat |
Hastanede Kalma Süresi: | 1-2 Gün |
Anestezi: | Genel anestezi |
İyileşme Zamanı: | 1-2 Gün |
İşe (Okula) Dönüş: | 7-10 Gün |
Yara İzleri: | Az |
Ağrı Süresi: | 24-48 Saat |
Böbrekler insan sağlığı açısından önemli bir yer tutar. Bu yüzden böbrekte görülen rahatsızlık tüm vücudu etkiler. Böbrek taşı ameliyatı, hastanın böbreklerindeki taşların belirlenmiş bir yöntemle alınması işlemidir.
Böbrekte bulunan taşın boyutu ve büyüklüğü göz önüne alınıp böbrek taşı ameliyatı kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Böbrek taşlarının alınmasında tüm dünyada açık cerrahi yerine endoskopik cerrahi yöntem uygulanmaktadır.
Hastanın sırtında açılan kesikten böbreğe ulaşılarak böbrek taşı ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Böbrek Taşı Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Böbrek Taşının vücut dışından şok dalgaları ile kırılması işlemi olan ESWL, böbrek veya üreterdeki çok büyük olmayan taşların şok dalgaları ile küçük parçalara ayrıldığı tıbbi bir işlemdir.
- Böbrek taşları genellikle tuz ve minerallerin birleşiminden oluşur.
- Günümüzde böbrek taşı ameliyatlarının nerdeyse tamamı kapalı yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bu işlemler bazen böbrekten küçük bir delik açılarak gerçekleştirilir (Perkütan Nefrolitotomi), bazen de doğal idrar yolundan ince bir cihazla girilerek taşlar kırılarak gerçekleştirilir (Üreterorenoskopi).
- Böbrekteki taşlar ultrasonik ya da pnömotik cihazlarla kırılırken, doğal idrar kanalından girildiğinde genelde lazer teknolojisi kullanılır.
- Böbrek taşları özellikle üretere düştüğünde oldukça ağrılıdır, bu nedenle böbrek taşı ameliyatı öncesi bazı ağrı kesici ilaçlar almanız, muhtemelen işlemi beklemenizi sağlayacak kadar tolerasyon sağlayabilir.
- Risk derecenizi hesaplamak için, ameliyatın durumunuza uygun olup olmadığını belirlemek için doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekir. Operasyona dair son kararı hekim verir.
- Bu prosedür genel anestezi gerektirir çünkü aletlerin karın boşluğu içinde uzun süreli ve ağrılı manipülasyonu lokal anestezi için uygun değildir.
- Böbrek taşları tedavi edilmezlerse bu çözülmeyen sorun, enfeksiyona neden olarak bazen kana bakterilerin karışmasına (sepsis) veya apselere (iltihaplanmalara) neden olabilir ve böbrek fonksiyon yapamaz hale gelebilir.
- Böbrek taşı ameliyatında olası komplikasyonlar arasında ameliyat sonrası mide bulantısı, kusma gibi sonuçlar olabilir.
- Ameliyat sonrası bakım ve gerekli tedavi uygun şekilde ele alınmadığı takdirde gelecekteki prosedürleri engelleyebilecek ameliyat sonrası yara enfeksiyonu da oluşabilmektedir.
- İzmir böbrek taşı ameliyatı öncesi ve sonrası özellikle taşların daha kolay düşmesine yol açabileceği için bol su içmek de önemlidir.
- Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Çünkü taş oluşan insanlarda tekrar taş gelişme riski vardır ve risk altında olup olmadığınız bu düzenli kontroller sayesinde belirlenebilir.
- Taş oluşumunu engellemek için bazen ilaç almanız gerekebilir, bunlardan en sık kullanılanı potasyum sitrat olarak isimlendirilen ilaçtır.
- Böbreklerin zorlanmaması için alkol içermeyen güvenli gıdaların tüketilmesi ve bol su içilmesi önemlidir.
Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?
Böbrek taşı ameliyatından sonra cinsel aktivite konusunda cerrahınızın ayrıntılı talimatlarına uymanız çok önemlidir. Ameliyattan en az bir ila iki hafta sonra, düzgün bir iyileşme sağlamak için genellikle cinsel aktiviteden kaçınmalısınız.
Sonuç olarak kanama veya enfeksiyon gibi komplikasyonlar daha az olası olacaktır. Kasıtsız herhangi bir zararı önlemek için, prezervatif kullanmak gibi uygun önlemlerin alınması da çok önemlidir. Tekrar cinsel aktiviteye başlarken dikkatinizi vücudunuza vermeniz ve sizi rahatsız eden pozisyon ve hareketlerden uzak durmanız çok önemlidir.
Cinsel aktiviteye güvenli ve rahat bir şekilde devam etmek, partnerinizle sürekli iletişim halinde olmanıza ve fiziksel rahatlıktaki herhangi bir değişikliğe dikkat etmenize bağlıdır.
İzmir’de Böbrek Taşı Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Böbrek taşı ameliyatı fiyatları, ameliyatın türüne, taşın büyüklüğüne, operasyonu gerçekleştirecek doktorun uzmanlığına ve hastaneye göre değişiklik gösterebilir.
İzmir’de böbrek taşı ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için alanında uzman olan doktorumuza danışabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Taş Alma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Böbrek taşlarının endoskopik yöntem ile çıkarılması, bir endoskopi makinası kullanılarak bir ya da daha fazla böbrek taşının parçalanmasını kapsamakta olan bir işlemdir. İşlem bir ürolog ve bir radyolog tarafından gerçekleştirilmektedir, genellikle iki ya da üç saat sürmekte olan bir işlemdir. Süre tabi ki taşın büyüklüğüne göre de değişim göstermektedir. Eğer çok sayıda ya da büyük taş var ise süre uzayabilmektedir.
Böbrek Taşı Ameliyatı Riskli Mi?
Her ameliyat sırasında olma durumu olduğu gibi böbrek taşı ameliyatında da riskler bulunmaktadır. Her ne kadar endoskopik yöntem ile olsa da ameliyatın bazı komplikasyonları bulunmaktadır. Yüksek ateş, idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama, üreter adı verilen böbrek ile mesane arasındaki kanalda yaralanma, taşa ulaşamama, taşın tamamen kırılamayıp ikinci seansa bırakılması gibi riskler bulunmaktadır. Bu riskler hakkında ameliyat öncesinde doktorların hastalara bilgi vermesi gerekmektedir.
Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?
Eskiden büyük kesiler gerektiren bir işlem olan böbrek taşı ameliyatında, büyük ve komplike taşların minimal invaziv yöntemle tedavisini sağlanmaktadır. Hastanede yatma süresi eğer herhangi bir komplikasyon gelişmez ise yaklaşık 1-3 gündür ve hastane sonrası iyileşme süresi geleneksel açık cerrahiye göre çok daha kısa olmaktadır. Hastada ameliyat sonrasında beklenmeyen komplikasyonlar gelişir ise hastanede yatma süresi uzamaktadır. Doktorla tarafından süreç takip edilmektedir.
Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genellikle 2 cm den küçük böbrek taşları için tercih edilen ameliyat, kapalı böbrek taşı ameliyatıdır. Bu işlemde hastanın idrar yaptığı delikten kameralı endoskopik aletlerle idrar torbasına ulaşılmaktadır. Buradan da böbreğe giden kanala girilmektedir. Bu kanalda ilerlenerek böbreğe ulaşılmaktadır ve direk görüş altında böbrekteki taşlar lazerle kırılarak çıkarılmaktadır. Eskiden rutin olarak açık ameliyatla alınan taşlar yaklaşık olarak son 10 yıldır ülkemizde bu yöntemle alınmaktadır.
Böbrek Taşı Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?
Böbrek taşı ameliyatı genel olarak çok zor bir ameliyat çeşidi değildir. Sıklık ile ameliyat sonrası iyileşme süresi bir gün civarındadır. Bu durum bazı durumlarda iki günden fazla zamana da uzayabilmektedir. Kapalı ameliyattan sonra genel olarak hasta belli bir süre ağrı hissedebilmektedir. Buna karşı hasta günlük yaşamına çoğu zaman operasyonun ertesi günü dönebilmektedir ve rutinine devam edebilmektedir. Dolayısıyla da kısa sürede iyileştiklerini söylemek mümkündür.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Tüm rahatsızlıklar gibi böbrek taşı rahatsızlıklarının da belirtileri bulunmaktadır. Özellikle; sırtta kaburgaların alt kısmında hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yayılan ağrı, idrar yaparken yanma ya da acı hissetme, mide bulantısı, kusma, idrar yapısının, renginin ve yoğunluğunun değişmesi ve idrarda kan belirtileri böbrek taşını işaret etmektedir. Bu belirtileri olan kişilerin acilen doktora başvurması gerekmektedir. Taşın büyüklüğüne göre de hastalığın ciddiyeti değişmektedir.
Kaynakça :
AYDIN, C., Topaktaş, R., AYDIN, Z. B., ALTIN, S., Akkoç, A., Aykaç, A., & Demirel, F. (2014). Seçilmiş böbrek taşı olgularında tamamen tüpsüz perkütan nefrolitotomi. Dicle Tıp Dergisi, 41(2), 298-302.