İzmir Böbrek Tümörü Ameliyatı
Böbrekler insan hayatı için oldukça önem taşıyan sağ ve sol olmak üzere omurgamızın iki tarafında karın içi organların arka tarafında yer alan organlarımız olarak karşımıza çıkar. Böbrekler kanın zararlı atıklardan temizlenmesi ve atıkların boşaltım sistemine gönderilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
Böbrek kanseri; böbreği oluşturan süzme fonksiyonu gösteren hücrelerden veya oluşan idrarı taşıyan kanallardan ortaya çıkabilmektedir. Böbrek kanserleri erkeklerde daha sık görülmekle birlikte her iki cinsiyette ve her yaş aralığında karşımıza çıkabilir.
Böbrek kanserleri hemen hemen tüm kanserlerin yüzde üçünü oluşturur. Son yıllarda görülme sıklığı artmakla birlikte, ultrasonografi, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin sıklıkla kullanılmaya başlaması nedeniyle daha erken evrede fark edilmekte ve böylece böbrek kanserlerine bağlı ölüm oranlarında azalma görülmektedir.
Tümörlerin çoğu herhangi bir belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan ultrasonografi, tomografi veya MR gibi tetkiklerde saptanır. Geleneksel kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi yöntemlerine dirençli olduğu için en etkili tedavi cerrahidir.
Yazı İçeriği
ToggleBöbrek Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Böbrek Tümörü Ameliyatı |
Prosedür: |
Açık ya da kapalı yöntemlerle böbreğin tamamı veya küçük tümörlerde sadece tümörlü doku çıkarılır
|
Süre: | 1-3 Saat |
Hastanede Kalma Süresi: | 1-3 Gün |
Anestezi: | Genel anestezi |
İyileşme Zamanı: | 3-5 Gün |
İşe (Okula) Dönüş: | 3-4 Hafta |
Yara İzleri: | Yapılan operasyona göe değişmekle birlikte evet |
Ağrı Süresi: | 24-72 Saat |
Böbrek tümörü ameliyatı, temelde kanserin ilerleme yani tümörün yayılmasına göre iki farklı alt uygulama içerir. Bunlardan birincisi; erken evre kanserde sadece tümörün çıkarılarak böbreğin sağlam kalan kısmının korunmasına dayalı olan “parsiyel nefrektomi” ve diğeri ise ileri düzey kanser tedavisi için böbrek ve etrafındaki yağ dokuların tamamının çıkarılması olan “radikal nefrektomi”dir.
Ameliyat süresi genelde 2-3 saattir ancak bazen kanser hücreleri vücuttaki büyük toplar damarlara da sıçrama yapabilir ve bu ameliyat süresini uzatabilir.
Ameliyatlar hem açık hem de laparoskopik veya robotik teknikler olarak bilinen kapalı yöntemlerle de yapılabilir. Burada belirleyici faktörler; hastanın yaşı, genel durumu gibi hastaya özgü ve tümörün yeri, büyüklüğü gibi tümöre bağlı durumlardır.
Radikal nefrektominin kapalı yapılması durumunda ise vücuda açılan 1-2 cm’lik delikler kullanılarak özel cerrahi ekipmanlar yardımı ile tümör ve gerekli bölgelerin tamamı alınır.
Parsiyel nefrektomi ise oldukça zor ve komplike bir ameliyattır. Bu yüzden cerrahın deneyimli olması önemlidir. Bu ameliyatı zor kılan başlıca sebep, böbreğin insan vücudunda en çok kanı içinde bulunduran organ olmasının yanı sıra 30 dakika kansız kalması sonucunda fonksiyonunu tamamen kaybetmesidir.
Ancak hastalarda eğer durumu uygunsa mutlaka ilk tercih parsiyel nefrektomiden yana olmalıdır çünkü hasta kalan böbrek parçasına ömrünün sonuna kadar ihtiyaç duyar.
Böbreğin tamamen alınması durumunda, diğer böbreğin durumuna göre hastanın gelecekte diyalize ihtiyaç duyabileceği ve yaşam standartlarının oldukça kötü yönde etkilenebileceği unutulmamalıdır.
Tecrübeli ellerde yapılan cerrahi ile çok olumlu sonuçlar doğurabilir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyatlardan sonra da hekim tavsiyelerine uymak yararınıza olacaktır.
Kapalı Böbrek Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Laparoskopik veya robotik nefrektomi olarak da bilinen kapalı bir böbrek tümörünü çıkarma prosedürünün uzunluğu, tümörün boyutuna ve konumuna, hastanın genel sağlığına ve cerrahın deneyim düzeyine bağlıdır. İşlemin ortalama uzunluğu 2 ila 4 saattir. Tümörü çıkarmak için karmaşık bir prosedürde sofistike bir cerrahi robotik sistem ve özel aletler kullanılmalıdır.
Prosedür tipik olarak genel anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın tipik olarak iyileşmesi ve 2-4 gün hastanede izlenmesi gerekir. Hasta, ameliyatın özelliklerini ve iyileşme sürecini gözden geçirmek için cerrahla önceden konuşmalıdır. Prosedürün uzunluğu, iyileşmedeki tek husus değildir; ameliyat sonrası ağrı, genel sağlıkta iyileşme ve takip randevuları önemli unsurlardır.
Böbrek Tümörü Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Böbrek tümörleri genellikle ameliyatla tedavi edilir ve en etkili tedavisi erken evrede yapılacak cerrahidir.
- Böbrek tümörünün bazı belirtileri böbreklerde şiddetli ağrı, idrarda kanama, karın bölgesinde ele gelen kitle olabilmekle birlikte çok büyük çoğunluğu henüz hastanın şikayeti olmadan yapılan ultrason gibi görüntüleme tetkikleri ile saptanır.
- Böbrek tümörü saptanan hasta bir Ürolog tarafından değerlendirilmeli, vücutta başka organlara sıçrama (metastaz) olup olmadığı araştırılmalı ve operasyon kararı ürolog tarafından verilmelidir.
- Tümör çok büyükse böbreğin tamamının alınması gerekir (Radikal Nefrektomi) ancak daha küçük tümörlerde sadece tümörlü doku çıkarılarak (Parsiyel Nefrektomi) böbreğin sağlıklı kısmı alınmayabilir, böylece hastanın böbrek fonksiyonlarını koruması sağlanmış olur.
- Ameliyat açık ve kapalı olarak iki yöntemle yapılmaktadır. Açık yöntemde karına veya karın yan tarafına yapılan insizyon ile işlem yapılırken laparoskopik veya robotik olarak isimlendirilen kapalı yöntemlerde ise vücuda 1 cm genişliğinde 34 adet delik açılarak kamera ve diğer cihazlar yerleştirilerek işlem yapılmaktadır. Daha sonra böbreği çıkarmak için deliklerden birisi biraz büyütülerek böbrek dışarıya alınır.
- Her iki böbrek karındaki ana atardamar ve toplardamarın sağına ve soluna yerleşmişlerdir ve böbrekler aynı zamanda çok kanlanan organlar olduğu için ameliyatlarda bazen ciddi kanamalar olabilmektedir, bu nedenle bu operasyon onkolojik cerrahide deneyimli bir Ürolog tarafından yapılmalıdır.
- Böbrek tümörleri bazen karındaki ana toplardamar içerisine yayılabilir ve bu tümörlerin de deneyimli bir cerrahi ekip tarafından temizlenmesi gerekir.
- Mevcut olabilecek hassasiyetler veya komplikasyonlar hakkında araştırma yapılması gerektiğini unutmayın. Bir karar vermeden önce bu konuları böbrek tümörü cerrahınızla görüşmelisiniz. Gelişebilecek komplikasyonlar ise büyük damarlarda ve komşu bağırsak, dalak, karaciğer gibi organlarda yaralanmalar görülebilir.
- En yaygın komplikasyonlardan biri de, kan nakli ile tedavi gerektirebilecek kanamalardır.
- Kan naklinin kişiden kişiye farklı riskleri olabilir. Ameliyattan önce kan nakli için onay verme konusunda karar vermeniz gerekebilir.
- Hastalar böbrek tümörü ameliyatı öncesi ve sonrasında sigara içmekten kaçınmalıdır. Ayrıca ameliyat sonrası erken dönemde aniden eğilmemeli, ağır eşyalar kaldırmamalı ve ani hareketlerden uzak durmalıdır. Ağır sporlar da yapmamaları gerekir.
- İzmir böbrek tümörü ameliyatı sonrası böbrek fonksiyonları da bozulabileceği için hastalar bol su tüketmeli, fazla protein ve tuz alımını kısıtlamalıdır.
- Böbrek tümörü ameliyatının süresi kitlenin büyüklüğüne ve yerine göre değişebilir, ancak ortalama 23 saat sürmektedir.
- Hastalar yaklaşık 2 ila 3 gün boyunca hastanede tutulur. Komplikasyon görülmezse doktor onayı ile hastalar tabur edilir. Hastaların kontrollü bir şekilde normal hayata dönmeleri ise yaklaşık 1 haftayı alır.
İzmir’de Böbrek Tümörü Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
İzmir’de böbrek tümörü ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız alanında uzman olan doktorumuza danışabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Böbrek Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Böbrek tümörü ameliyatları büyük dikkat gerektiren ameliyatlar arasında yer almaktadır. Bu yöntem ile gerçekleştirilen böbrek kanseri ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika ile 90 dakika arasında sürmektedir. Tümör boyutu 10 cm’den daha büyük olan hastaların ameliyatları iki saate kadar da uzayabilmektedir. Ciddi ameliyatların arasında bulunması nedeniyle ameliyata giren hastaların da durumları ciddidir. Her şey yolunda gittiği zaman süreç uzamasa da terslik gerçekleşen ameliyatlarda süreç uzamaktadır.
Böbrek Tümörü Kanser Midir?
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kötü huylu yani kanserli hale geldiği ve kontrolden çıkarak bir tümör oluşturduğu bir hastalık çeşididir. Yani böbrek kanseri böbreklerdeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanmakta olan bir rahatsızlıktır. Hemen hemen tüm böbrek kanserleri ilk önce böbrekteki küçük tüplerin astarında ortaya çıkmaktadır. Böbrek tümörü genel olarak kansere dönmekte olan bir rahatsızlıktır. Ancak tümörün iyi huylu olma ihtimali de bulunmaktadır.
Kaynakça :
Koçak, B., Açıkgöz, A., Aşcı, R., Sarıkaya, Ş., & Bilen, C. Y. (2008). Böbrek tümörünün cerrahi tedavisinde laparoskopik radikal nefrektomi. Türk Üroloji Dergisi, 34(3), 300-5.