Whatsapp

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrasında Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrasında Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Hastane çıkışı esnasında hastalar kendilerini iyi hissettiğini söyleseler bile tam olarak iyileşme süreci genellikle birkaç ay sürmektedir. Bu süreç içerisinde cinsel fonksiyonlara da dikkat edilmesi tedavi süresinin uzamaması açısından önemlidir.

Birden fazla erkekte prostata yönelik ameliyatları geçirdikten  sonra cinsel isteklerde belli etkileşimler meydana gelir. Yani haz alma konusunda ve cinsel istek anlamında bir artış süreci başlar.

Bazı hastalarda ise böbrek ameliyatından sonra cinsel fonksiyonlarında azalma durumu söz konusu olabilir. Fakat öyle olsa bile dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ereksiyon fonksiyonu ve orgazm hissinin devam etmesi gibi durumlarla beraber aynı zamanda sık olarak meninin mesaneye geri kaçması sebebi ile meni miktarında azalma görülebilmektedir.

Bu durum yapılan belli araştırmalar sonucunda  %75’lik bir oran civarında  tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise yine ameliyat sırasında açılabilen ve mesane kısmından meninin dışarı doğru akması gerekirken, içeri doğru akmasıdır.

Bazı hastalar için  bu durumun kontrol altına alınabilmesi zordur, bunun için ek ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Cinsel fonksiyonlar bu kadar etkilenmekteyken, cinsel hayattan  bir süre uzak kalınması doğru bir karar olacaktır.

Vücudun kendini toparlama süreci vardır ve bu süreç haftalar süreceği için dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır. Ki zaten bu durumu ameliyattan sonraki aşamada doktorunuz da sizlerle paylaşmış ve gerekli bütün uyarıları, önerileri vermiş ve yapmış olacaktır.

Böbrek taşı hastalıkları ile aktif cinsel hayatındaki performans arasında kanıtlanmış doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır.

Böbrek taşı durumu olan bir kişinin cinsel hayatında görülebilecek en ihtimali yüksek durum, böbrek ağrısı nedeniyle kişinin partnerine odaklanamaması ya da cinsel anlamda bir isteksizlik durumun meydana gelmesi olabilir.

Böbrek taşlarının sebebiyet verdiği ağrılar yaşandığı esnada duyguların hissedilmesine mani olmaktadırlar. Böbrek taşı hastalığı bulunan kişiler, ağrıları olmadığı zamanlarda cinsellik ile ilgili ve buna bağlı olarak her hangi bir sorunla karşılaşmaz ve yaşamazlar.

İdrar kesesine düşmüş bulunan bir taşın penis içerisinde takılma durumu gibi bir sorunla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda taşın olası bir cinsel yaşamı etkilememesi gibi bir durum mümkün değildir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında kişinin yapılabileceği hareket,  bol su içerek taşın atılması konusunda kendine bir kolaylık sağlamasıdır.

Bazen, bazı zamanlarda  böbrek taşı parçaları, penise doğru gelen idrar yolunda sıkışabilir. Bu gibi taşların bu yol içerisinde sıkıştığı durumlarla karşılaşıldığında taş, orada bulunan kılcal damarlarındaki kan dolaşımını olumsuz anlamda etkilemektedir.

Bu gibi bir olumsuz etkinin sonucunda ise  sertleşme sorunu ortaya çıkar. Sertleşme sorunun ortaya çıkması ise cinsel hayatı olumsuz anlamda etkileyen sorunlardan biridir ve yaşanan bu durum nedeniyle kişide isteksizlik baş gösterebilir.

Referans: Karşiyakali, N. ESWL işleminin erkek hastalarda anksiyete ve cinsel işlev üzerine etkisi.

Kaynakça:

https://sahyadrihospital.com/videos/will-kidney-stone-surgery-affect-on-sexual-health/