Whatsapp

Prostat Ameliyatından Sonra Cinsellik Biter Mi?

Prostat Ameliyatından Sonra Cinsellik Biter Mi?

Prostat ameliyatı sonrasında cinsel hayat, prostat ameliyatı olduktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilmelidir gibi sorular prostat sorunu yaşayanların ve ameliyat olmayı düşünen kişilerin merak ettiği konular arasındadır.

Prostat ameliyat sonrasında iyileşme süreci içindeki ilk altı hafta içerisinde cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilir. Prostat ameliyatı sonrasında cinsel ilişki için ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesinin beklenmesi tavsiye edilir.

Prostat ameliyatı sonrasında cinsel yaşam ve cinsel performansta herhangi bir değişiklik olup olmadığı konusu ise yine oldukça merak edilmektedir. Bu soruya cevaben şöyle söylenebilir ki, prostat ameliyatından sonra erkeklerin cinsel hayatı büyük çoğunlukla etkilenmemektedir. Ancak, bu ameliyatın öncesinde de cinsel olarak sorunlar yaşayan bireylerde hekim kontrolü gereklidir.

Prostat ameliyatı olduktan bir süre sonra erkeklerde bazı cinsel problemler ortaya çıkabilir.  Ancak bu problemler tedavi edilebilir sorunlardır. Ameliyatın durumu ve başarısı, kasık bölgesinde bulunan sinirlerde hasar oluşup oluşmadığı ve hastanın genel anlamdaki sağlık durumu cinsel hayat üzerinde etkili olmaktadır.

Prostat ameliyatından sonra cinsel hayatın sonlanması korkusu oldukça yaygındır fakat bu yanlış bir düşüncedir. Başarılı geçen ameliyatlardan sonra tedavi edilebilecek bazı sorunlar görülse bile, cinsel yaşamın tamamen sona ermesi gibi bir bilgi yanlıştır.

Ameliyat sonrasında meydana gelen bazı sorunlar vardır. Bunlar; ilk olarak sertleşme bozukluğudur, yani prostat ameliyatı esnasında, prostatın çevresinde bulunan sinirlerin zarar görmesi nedeni ile bazı hastalarda sertleşme problemi görülebilmektedir. Bu sorunun tedavisi mümkündür.

Teknolojik gelişmelerle birlikte cerrahi işlemlerin başarı oranı artmaktadır ve bununla beraber de sertleşme bozukluğu sorunun yaşanma sıklığı azalmaktadır. Bir diğeri ise geri boşalma sorunudur. Yani, erkek cinsel ilişki esnasında boşaldığında meni dışarı atılmıyor, mesaneye geri gidiyor ve idrar yoluyla mesaneden atılıyordur.

Prostat ameliyatı sonrasında erkeklerde sperm kalitesinde azalma görülmemektedir. Ancak bu geri boşalma durumu devam ediyorsa bebek sahibi olma isteğinde olan çiftler tüp bebek yöntemine başvurabilirler. Retrograd Ejakülasyon yani kuru boşalma olarak bilinen bu durum kişinin orgazm olması engellenmemektedir.

Prostat kanseri ameliyatı sonrasındaki cinsel hayat hastalığın bulunduğu evreye, uygulanan ameliyat tekniklerine ve cerrahın tecrübeli olup olmamasına göre değişir. Prostat kanser ameliyatları, prostatın komşusu olan penise giden sinirler hasar görebilir.

Hastalarda bu nedenle ameliyattan sonra sertleşme sorunu sık görülür. Ancak bazı hastalarda ameliyattan sonra 6 ay ila 1 yıl içinde bu problem kısmen düzelmektedir. Fakat bazen hastalarda kalıcı olarak sertleşme sorunu olabilmektedir, bu durumda ise penil protez yani mutluluk çubuğu takılması tek tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Robotik cerrahi işlemlerinde ameliyat sahasının 15 kat büyütülmüş olarak görülmesi, prostat çevresinde bulunan sinirleri daha iyi göstermekte ve zedelenme ihtimali diğer açık cerrahiye göre azalmaktadır. Bu sebeple robotik cerrahi sonrasında sertleşme sorunuyla daha az karşılaşılmaktadır.

Burada konu olan prostat ameliyatı, iyi huylu prostat sebebiyle yapılan ameliyatlardır. Prostat kanseri nedeniyle yapılan ameliyatların sonrasında görülen cinsel problemler başka bir konudur. Prostat ameliyatı olan erkeklerde, cinsel hayatın bittiğine dair yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Fakat bu doğru değildir.

Prostat ameliyatlarında, kullanılacak enerjinin cinsine ve süresine bağlı olarak belli durumlarda prostatın çevresinden penise gitmekte olan sertleşme sinirlerinde hasar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda da hastalarda sertleşme sorunu yaşanabilir.

Fakat bu gibi durumlar nadir yaşanan ve tedavisi büyük çoğunlukla mümkün olan durumlardır. Teknolojide yaşanmakta olan ve bununla beraber tıp dünyasındaki gelişmeler ile birlikte , sertleşme bozukluğunun görülme sıklığı azalmaktadır.