Whatsapp

Prostat Kanseri Olduğum Takdirde Beni Neler Bekliyor?

Prostat Kanseri Olduğum Takdirde Beni Neler Bekliyor?

Erkeklerde spermi taşıyan seminal sıvıyı üretmekle görevli ceviz şeklindeki küçük bir bez olan prostat bezi prostat kanseri bölgesidir. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 milyondan fazla erkek prostat kanseri ile yaşıyor ve bu da onu erkeklerde en yaygın ikinci kanser yapıyor. Prostat kanseri, ciddi ve muhtemelen ölümcül bir durum olabilmesine rağmen, erken teşhis edildiğinde en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir.

Prostat Kanseri Belirtileri

Prostat kanseri erken evrelerde sıklıkla semptom göstermediğinden, mümkün olan en kısa sürede teşhis edilmesi çok önemlidir. Kanser ilerledikçe, ağrılı veya yakıcı idrara çıkma, özellikle geceleri sık idrara çıkma isteği ve idrar yapmada zorluk, zayıf veya kesintili idrar akışı, idrarda veya semende kan ve idrar yapmada zorluk gibi belirtiler üretebilir. Bununla birlikte, bu semptomların idrar yolu enfeksiyonu veya prostat büyümesi gibi diğer durumlarla da ortaya çıkabileceğini akılda tutmak çok önemlidir, bu nedenle bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız bir doktora görünmeniz çok önemlidir.

Prostat Kanseri Teşhisi

Prostat kanserine işaret edebilecek semptomlar sergilerseniz veya hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksekse, doktorunuz muhtemelen bir prostat kanseri taraması önerecektir. Kanınızdaki PSA seviyesini ölçen prostata özgü antijen (PSA) testi de dahil olmak üzere prostat kanserini taramak için kullanılabilecek birkaç farklı test vardır. Dijital rektal muayene (DRE), doktorun prostat bezini anormallikler açısından manuel olarak kontrol ettiği başka bir testtir.

Tarama testleri prostat kanseri olabileceğinizi gösteriyorsa, doktorunuz tanıyı doğrulamak için ek testler önerecektir. Bu, prostat bezini ve olası tümörleri daha iyi görmek için BT taraması veya MRI gibi görüntüleme testlerini veya prostat bezinden küçük bir doku örneğinin alındığı ve mikroskop altında incelendiği bir biyopsiyi içerebilir.

Prostat Kanserinin Evreleri

Prostat kanseri teşhisi konulursa, kanserin ne kadar ilerlediğini tanımlayan evresi doktorunuz tarafından belirlenir. Prostat kanserinin 1. evreden (en az ilerlemiş) 4. evreye (en ilerlemiş) kadar dört evresi vardır.

  • Aşama 1: Prostat bezine özgü kanser lokalizedir ve başka yere yayılmamıştır.
  • Aşama 2: Prostat kapsülü, artan boyutuna ve dışa yayılma potansiyeline rağmen hala kanseri içerir.
  • Aşama 3: Prostat kapsülünün dışına kanser yayıldı ve yakındaki lenf düğümlerini veya diğer dokuları etkilemiş olabilir.
  • Aşama 4: Karaciğer veya kemikler kanserin yayıldığı uzak organlar arasındadır.

Prostat Kanseri Tedavisi İçin Seçenekler

Prostat kanseri tedavi seçenekleri, hastalığın evresine, yaşınıza, genel sağlık durumunuza ve kişisel tercihlerinize göre belirlenecektir. Aşağıdakiler bazı tipik prostat kanseri tedavileridir:

  • Ameliyat
  • Radyasyon tedavisi
  • Hormon tedavisi
  • Kemoterapi
  • Aktif gözetim
  • Klinik denemeler

Prostat Kanseri ile Başa Çıkmak

Ek olarak, prostat kanserinin tedavi edilebilir olduğunu ve teşhis konulan birçok erkeğin uzun ve sağlıklı bir hayat sürdüğünü akılda tutmak çok önemlidir. Prostat kanseri erken tespit edildiğinde, genel hayatta kalma oranı aslında %99’dan yüksektir. İlerlemiş prostat kanseri olan erkekler için bile durumu yönetmeye ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilecek tedavi seçenekleri vardır.

Prostat kanseri ciddi ve muhtemelen ölümcül bir durum olsa da erken teşhis edildiğinde en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Prostat kanserine işaret edebilecek semptomlarınız varsa veya hastalık riskiniz ortalamanın üzerindeyse prostat kanseri taraması için bir doktora gitmeniz çok önemlidir. Prostat kanseri olduğunuz söylendiğinde tedavi seçenekleriniz kanserin evresine, yaşınıza, genel sağlık durumunuza ve kişisel tercihlerinize bağlı olacaktır. Prostat kanserinin getirdiği zihinsel ve fiziksel zorlukların üstesinden gelirken sizi desteklemek için emrinizde çok sayıda araç var. Bu nedenle, proaktif olmak ve düzenli kontroller yaptırmak her zaman tercih edilir.

Referans: Toptaş Kılıç, S. (2019). Kanser Hastalarının Bütüncül İyilik Hallerinin ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi.

Kaynakça: 

https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/if-you-have-prostate-cancer.html