Whatsapp

İzmir Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Ameliyatı

Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Ameliyatı

İzmir Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Ameliyatı

Mesane Kanseri için uygulanan radikal sistektomi ameliyatı, öncelikli olarak ilerlemiş veya ilerleme
 riski yüksek olan mesane kanseri hastaları için uygulanan bir yöntemdir.

Erkeklerde mesane, 
prostat, erkeklik bezleri ve lenf dokuları; kadınlarda ise mesane, rahim, vajinanın bir kısmı ve
yumurtalıkların alınması şeklinde gerçekleştirilen cerrahi operasyondur. Ancak idrarı
 depolamak ve boşaltma görevi olan mesane alınacağı için yeni bir yol oluşturulması gerekir.

Bu
 yolu oluşturma işlemine diversiyon denir. Farklı birkaç teknikle yapılabilir. Bunlardan ilki üreterlerin
 deri içinden yönlendirilmesi ve cilde ağızlaştırılması, diğeri ve daha sık kullanılan yöntem ise; 
üreterler ve cilt arasına küçük bir bağırsak parçası yerleştirilerek bağırsağın cilde ağızlaştırılmasıdır.

Ayrıca yeni yapılan mesane tekrar üretraya bağlanarak hastanın doğal yollardan idrarını boşaltması
 sağlanabilir. Bu işlemin kararı cerrah ve ilgili alandaki uzman hekimlerin görüşleri doğrultusunda
 verilir.

Öncelikli olarak mesane içinde bulunan kanserin derinleşerek kas dokuya değmesi yani bulaşması
 neticesinde gerçekleştirilen bir operasyondur.

Ayrıca henüz kasa girmemiş ve kasın hemen gerisine 
kadar ilerlemiş ama kas dokusuna ve çevre dokulara yayılma riski çok yüksek olan tümörler de 
erken tanı ve ameliyat ile daha sağlıklı sonuçlar sağlayacaktır.

Erkekler ameliyattan sonra boşalma
 yapmazlar ancak orgazm olma yeteneğini etkilemez. Kadınlar ise ameliyattan sonraki ilk birkaç ay
 cinsel ilişkide zorluk çekebilirler.

Uzun, yorucu ve riskli ancak bir o kadar da gerekli bir ameliyat
 olması sebebi ile hasta ameliyat sonrasında yeni mesanesini nasıl kullanacağını, hangi durumlarda
 doktoru ile iletişime geçmesi gerektiğini ve kendisine verilen yönergelere uyması gerektiğini
 bilmelidir.

Hasta uzun bir süre gözlem altında kalabilir. Ameliyat kararını vermesi hastalar için zor olabilir
 ancak hasta, bunun bir nevi bir kanser tedavisi olduğunu ve doktorun yönlendirmeleri ile sağlıklı
 bir yaşama geçebileceğini unutmamalıdır.

Radikal Sistektomi Ne Zaman Yapılır?

Tedavi Detayları
Operasyon:Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Ameliyatı
Prosedür:
Mesane tümörü kapalı yöntemle tedavi edilemeyecek noktaya geldiyse mesanenin tamamı çıkarılarak ince bağrsaklardan yeni mesane yapılır
Süre:4-6 Saat
Hastanede Kalma Süresi:7-10 Gün
Anestezi:Genel anestezi
İyileşme Zamanı:7-10 Gün
İşe (Okula) Dönüş:30 Gün
Yara İzleri:Evet
Ağrı Süresi:48-72 Saat

Radikal sistektomi, yakındaki dokular ve lenf düğümleriyle birlikte tüm mesaneyi çıkarmak için kullanılan önemli bir prosedürdür. Kas invaziv veya tekrarlayan mesane kanseri olan ve diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalar tipik olarak buna maruz kalır. İşlem açık, laparoskopik veya robotik olarak gerçekleştirilebilir.

Mesanenin çıkarılmasına ek olarak prosedür, kadınlarda uterus, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmının ve erkeklerde prostat ve seminal veziküllerin çıkarılmasını da içerebilir.

Hastanın ameliyat için yeterince sağlıklı olduğundan emin olmak ve işlemi ve olası riskleri, faydaları ve alternatifleri açıklamak için, hastanın işlemden önce bazı testlerden geçmesi ve cerrahi ekiple görüşmesi gerekecektir. Ameliyattan sonra, hasta tipik olarak üriner diversiyon olarak yeni mesane veya ileal kondüit kullanımına ihtiyaç duyacaktır.

Radikal Sistektomi Ameliyatı Kimlere Yapılmalıdır?

Mesane kanseri mesane kasının içerisine kadar ilerlemişse, kapalı yöntemlerle bitirilemeyecek kadar büyük tümör varsa veya kas içerisine ilerlememiş ancak mesane içerisine verilen ilaçlara rağmen sık tekrar ediyorsa radikal sistektomi ameliyatı yapılır.

Radikal sistektomi ameliyatında mesanenin tamamı ve çevresindeki lenf bezleri çıkarılır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde çevre genital organlar bazen korunabilmekle beraber standart yöntemlerde erkeklerde prostat ve seminal keseler, kadınlarda ise yumurtalıklar, fallop tüpleri (yumurtalıkları rahme bağlayan tüpler), rahim, serviks ve vajinanın küçük bir kısmı da çıkarılır. Daha sonra ise genellikle ince bağırsaklar kullanılarak yeni mesane yapılır ve bazen göbeğin kenarına ağızlaştırılır, uygun hastalarda ise normal idrar kanalına da bağlanabilir ancak bu yöntemde gece kaçırmaları olabilir ve hasta kendi kendine idrarını boşaltamayıp sonda aracılığı ile boşaltması gerekebilir. Bu nedenle ameliyat öncesi hasta iyi bilgilendirilmiş olmalıdır.

Çoğu zaman, göbek altından yapılan bir kesi yoluyla radikal sistektomi yapılır. Ameliyattan sonra yaklaşık 7-10 gün arası hastanede kalmanız gerekecektir. Genellikle birkaç hafta sonra normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Bazı durumlarda, minimal invaziv cerrahi olarak da isimlendirilen laparoskopik veya robotik yöntemler de kullanılabilir. Bu ameliyatlar ciddi deneyim isteyen ameliyatlardır ve operasyon süresi çok uzayabilir. Bu tür ameliyatlarda kesiler daha küçük olduğu için daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme sağlanabilir ancak mesanenin dışarı alınması için de vücuda bir miktar kesi yapılması gerekecektir.

İzmir’de Mesane Kanserinde Radikal Sistektomi Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Sistektomi, mesaneyi çıkarmak için yapılan bir operasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde mesanenin tamamının çıkarılması genel olarak prostatın ve seminal veziküllerin çıkarılmasını da içerisine almaktadır.

Kadınlarda ise radikal sistektomi ayrıca rahim, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmının alınmasını da içerisinde barındırmaktadır.

Mesane ameliyatı sırasında mesane çıkarıldığı için hastaya yeni bir idrar yönlendirmesi yapılması da gerekmektedir. Bu, idrarın depolanmasını ve vücuttan atılmasını sağlamanın bir çözümü olmaktadır. 

İzmir’de mesane kanserinde radikal sistektomi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız alanında uzman olan doktorlara danışabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Radikal Sistektomi Nasıl Yapılır?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde yapılmakta olan bir ameliyat çeşididir. Bu ameliyat sırasında erkeklerde, prostat ve meni keseleri ve gerek olan durumlarda üretra adı verilen tüm idrar kanalı çıkartılmaktadır. Kadınlarda ise rahim, yumurtalık tüpleri, yumurtalıklar ve vajinanın tamamı ya da bir kısmı çıkarılmaktadır. Ameliyat sırasında iki cinsiyette de, leğen boşluğu içindeki lenf bezeleri de çıkarılmaktadır. Bu işlemler sonrasında ameliyat sona ermektedir.

Radikal Sistektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bilindiği gibi bu ameliyat hem kadınlara hem de erkeklere yapılmakta olan bir ameliyattır. Ameliyat sırasında erkeklerde; mesane, prostat, alt idrar yollarının bir kısmı, meni keseleri ve civardaki büyük damarlarının etrafındaki lenf dokuları vücuttan çıkartılmaktadır. Eksiksiz yapıldığı zaman ameliyat 6 ile 8 saat arası sürmekte olan bir operasyondur. Ameliyat sonrası hasta gerekirse yoğun bakımda tutulabilmektedir. Bu işlemin sonrasında ise odasına alınmaktadır. Genel olarak 10-14 gün sonra hastaneden taburculuğu sağlanmaktadır.

Radikal Sistektomide Neler Çıkarılır?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde yapılmakta olan bir ameliyat çeşididir ve iki cinsiyette alınan parçalar farklılık göstermektedir. Bu ameliyat yapılırken hasta erkek ise, prostat ve meni keseleri ve gerek olan durumlarda üretra adı verilen tüm idrar kanalı çıkartılmaktadır. Hasta kadın ise; rahim, yumurtalık tüpleri, yumurtalıklar ve vajinanın tamamı ya da bir kısmı çıkarılmaktadır. Ameliyat sırasında iki cinsiyette de, leğen boşluğu içindeki lenf bezeleri de alınmaktadır.

Kaynakça:

https://bcan.org/bladder-removal-surgery

ASLAN, G. (2009). Küçük İnsizyonla Radikal Sistektomi Ve Genişletilmiş.