Whatsapp

İzmir Üreter Taşı Ameliyatı

Üreter Taşı Ameliyatı

İzmir Üreter Taşı Ameliyatı

Üreter; böbrekler ile mesane arasında uzanan yaklaşık 25-28 cm arasında olabilen boru biçiminde
 yapılardır.

İdrar kanalına düşen taşlar pek çok problemi de beraberinde getirmektedir. Böbreklerin iç tarafında oluşup böbrek ve idrar kesesi arasında bir köprü görevi gören üreter adı verdiğimiz idrar kanalına düşen taşlardan kaynaklı oluşmaktadır.

Üreter kanalında olan alan darlığı üreterosel üreter tümörü, ektopik üreter gibi durumların olması veya bir operasyon sırasında üreter kanalından geçmiş ve erimeden kalmış olan dikiş iplikleri olması şeklindeki durumlarda üreter içinde bulunan taş oluşumuna neden olabilmektedir.

Üreterde bulunan taşlarının çoğu kalsiyum oksalat yapısından meydana gelir. Üreter kanalına takılan taşlar ise idrar akışını engellediğinde bu beraberinde pek çok problemi de getirebilir. Bu yüzden ameliyat ile bu taşları temizlenip tedavi sağlanır.

Üreter Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tedavi Detayları
Operasyon:Üreter Taşı Ameliyatı
Prosedür:Kamera ile kapalı yöntemle idrar kanalından girilerek taşlar kırılır
Süre:1 Saat
Hastanede Kalma Süresi:1 Gün
Anestezi:Genel veya spinal anestezi
İyileşme Zamanı:1-2 GÜn
İşe (Okula) Dönüş:5-7 Gün
Yara İzleri:Hayır
Ağrı Süresi:24 Saat

Üreter taşlarının ameliyatında birçok faktöre bakılarak karar verilir.

Pratikte ameliyatlar
 genelde mesane içinden girilerek Üreterorenoskopi (URS) ameliyatı olarak yapılır ancak bazen
 darlık gibi nedenlerle aşağıdan yapılamazsa, sırt bölgesinden yapılan perkütan nefrolitotomi
 benzeri bir operasyonla da yapılabilir.

Mesaneden ve böbrekten taşa ulaşılamadığı veya bu
 yöntemlerle taşın bitirilemeyecek kadar büyük olduğu bazı vakalarda açık veya kapalı
 (laparoskopik, robotik) olarak da ameliyatlar yapılabilir.

URS ameliyatı optik kameralar kullanılarak 
idrar yolundan geçilmesi ve taşı görüntüleyerek parçalayıp çıkarılması olarak anlatılabilir.

Bu ameliyatta taşı parçalamak için pnömatik yani mekanik yöntem veya lazer ile kum haline
 getirme yöntemleri mevcuttur. Ancak genelde mekanik olan yöntemde taş kırıldıktan sonra kırılan
 taş parçalarının böbreğe geri kaçma riski bulunduğu için lazer yöntemi tercih edilir.

Eğer kum 
haline getirilebilirse hasta idrar ile küçük taş parçalarını atabilir. Eğer hastanın atamayacağı kadar 
büyük taş parçaları varsa bunlar da operasyon sırasında alınır.

Kapalı ameliyat olmasının hem kozmetik bozukluğa yol açmaması hem de açık ameliyatlara göre 
kanama ve gündelik hayata erken dönüş sağlaması gibi faktörler sebebi ile oldukça avantajlıdır.

Ameliyat sırasında idrar kanalında bir yaralanma dahi gerçekleşse bu durum da hastanın böbrek ve 
mesanesi arasına bir stent takılarak zarar en aza indirilir. Bu stent 3-4 hafta kadar hastada kalır, 
sonrasında kapalı bir işlemle basit bir şekilde alınabilir.

Ameliyattan çıkan hastalar yaklaşık bir günlük bir gözlem sürecinin ardından taburcu edilebilir. Açık 
ameliyat bugün için nadiren uygulanır hale gelmiştir ve gelişen teknoloji ile beraber nerdeyse hiç 
ihtiyaç duyulmamaktadır.

Üreter taşı ameliyatında anestezi uzmanı ve cerrahın yönlendirmeleri
 doğrultusunda bölgesel veya genel anestezi uygulanarak cerrahi müdahaleye başlanır.

Hasta
 ameliyat öncesinde ve sonrasında dikkat etmesi gerekenlere doktordan aldığı bilgiler neticesinde
 ulaşır ve bunlara uyması çok büyük önem arz eder.

Üreter Taşı Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Üreter böbreklerden çıkan idrarı idrar kesesine (mesane) ulaştıran yaklaşık 25 30 cm uzunluğunda ince ve yuvarlak bir yapıdır. 
  •  Üreter taşı günümüzde çok yaygın görülen hastalıklardan biridir.
  • Hastalar genç veya yüksek yaş grubundan olabilir. Her yaştan, ırktan ve toplum düzeyinden her insanın başına gelebilir bir sorundur.
  • Üreterin seyri boyunca bazı darlıklar vardır ve böbrekten çıkan taş bazen bu darlık bölgelerinden birisinde takılı kalabilir. Üreter taşı düşürülmesi bazı hastalar için oldukça zor ve ağrılı bir süreç olabilir ve üroloğunuzun önerileri ile bol sıvı alımı ve ağrı kesiciler ile destek tedavisi önerilebilir
  • Üreter taşlarının tedavisi, boyutuna, yerine bağlıdır. 4 5 mm ve daha küçük taşların genellikle düşmesi beklenirken daha büyük taşların düşme ihtimali daha azdır.
  • Taşların yeri ve boyutuna göre vücut dışı şok dalgaları ile kırma (ESWL) denenebilir veya cerrahi gerekir.
  • Ameliyat gerekiyorsa idrar kanalından üreterorenoskop (URS) girilerek yapılan taş kırma işleminin (litotripsi)  başarısı oldukça yüksektir. URS ile günümüzde en sık kullanılan yöntem lazer teknolojisidir. Taşlar daha güvenli bir şekilde idrarla atılmak üzere küçük parçalara ayrılır.  
  • Bu operasyonun amacı hastanın idrar akışının sürekli olması ve taş nedeniyle böbreğin tıkanmasının ve olası fonksiyon bozukluğunun ve enfeksiyonların önüne geçmektir.  
  • İzmir üreter taş ameliyatı operasyonun hangi yöntemin seçilmesi gerektiği taşların yerine ve boyutuna bağlıdır. Ancak günümüzde taşların tamamına yakını kapalı yöntemle tedavi edilmektedir. 
  • Üreter taşı ameliyatı olan hastalar için güvenlik, rahatlık, hızlı iyileşme ve en iyi sonuçları sağlar.
  • Üreter taşı ameliyatı ortalama 1 ila 2 saatte tamamlanmaktadır. Süre üreter taşının boyutuna, yerine, ek olarak bir işlemin yapılmasına ve hastanın genel sağlık durumun göre değişmektedir. Geliştirilen cerrahi teknikler sayesinde başarı oranları da artmaktadır.
  • Üreter taşının engellenmesi için bazı şeyler yapılabilir. Bunlar tuz ve protein kısıtlaması, bol su içilmesi olarak sıralanabilir. Ayrıca düzenli egzersiz de faydalı olabilir.  
  • Taş hastalığı tekrarlayıcı olabileceği için üroloğunuzun önerilerine uyulmalı ve düzenli kontrol yaptırmak ihmal edilmemelidir.

Üreter Taşı Neden Oluşur?

Üreter taşları, idrardaki ürik asit, kalsiyum ve diğer mineraller kristalleşerek taşlara katılaşan kümeler oluşturduğunda gelişir. Küçük kum tanelerinden golf topu büyüklüğündeki taşlara kadar aralarında bulunabilir. 

Tuz, şeker ve hayvansal protein açısından zengin bir diyet, dehidrasyon ve gut ve enflamatuar barsak hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar, üreter taşı gelişimi için yaygın risk faktörleridir. Ek olarak, üreter taşlarının daha önce bu taşlarla karşılaşan kişilerde tekrarlama olasılığı daha yüksektir. İdrar yolu tıkanıklığı ve böbrek yetmezliği de üreter taşlarına neden olabilir. 

URS Ameliyatının Çeşitleri Var Mıdır?

Üreterorenoskopi (URS) ameliyatı üreterorenoskop ismi verilen uzun bir cihaz yardımı ile yapılan cerrahi işleme verilen isimdir. İki çeşit cihaz vardır. Birisi sert metal iken rijit bir alettir ve eğilip bükülme özelliği yoktur rijit üreterorenoskop olarak isimlendirilir, diğeri ise daha uzun ve rijit değildir ve belli bir miktara kadar eğilip bükülebilme özelliği taşır ve flexible üreterorenoskop ismi verilir.

Bu ameliyat böbreğinizde 2 cm’den küçük veya üreterinizde ameliyat gerektiren bir taş varsa uygulanan bir ameliyattır. Anestezi altında yapılır, işlem sırasında üreterorenoskop cihazı ile idrar kanalından girilir, önce mesaneye ulaşılır, sonra ise üreterin içerisine girilerek işleme başlanır. Bu nedenle herhangi bir kesinin yapılmadığı ve dikiş atılmayan bir ameliyattır. Taş veya taşlara ulaşıldıktan sonra genellikle lazer enerjisi ile kırılır ve daha sonra taşların idrar ile dökülmesi beklenir.

Ameliyat üreter veya böbrekteki taş yoğunluğuna bağlı olarak 30 dakika ile 2 saat arasında sürer ve hastanede kalış süresi genellikle bir gecedir. Genellikle böbrek ve mesane arasına bir stent yerleştirilir ve ortalama bir ay sonra çekilir. Normal aktivitelere iki ila üç gün içinde devam edilir.

Bu ameliyatların en büyük yan etkisi enfeksiyondur. Ameliyat sonrası dönemde mutlaka ateş kontrol edilmeli, ateş, üşüme, titreme, ağrı gibi enfeksiyonu düşündürecek semptomlar olduğunda mutlaka doktor ile iletişim kurulmalıdır. Ayrıca bazen darlık nedeniyle kanala girilemezse veya taş yükünün fazla olmasından dolayı taşlar bitirilemezse ikinci bir seans ameliyat gerekebilir.

İzmir’de Üreter Taşı Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

İzmir’de üreter taşı ameliyatı fiyatları, ameliyatın türüne, hastaneye, doktorunuzun uzmanlığına göre değişiklik gösterecektir.

İzmir’de üreter taşı ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Üreter Taşı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Böbrek taşlarının endoskopik yöntem ile çıkarılması, bir endoskop kullanılarak bir ya da daha fazla böbrek taşının parçalanmasını kapsamakta olan bir ameliyattır. İşlem bir ürolog ve bir radyolog tarafından gerçekleştirilmektedir. Genel olarak da iki ile üç saat arasında süren bir ameliyattır. Ancak bazı durumlarda ve bazı hastalarda beklenmeyen komplikasyonlar gelişebilmektedir. Böyle beklenmeyen ve gerçekleşen olaylar ameliyat süresini uzatabilmektedir. Dolayısıyla net bir süre vermek doğru olmayacaktır.

Üreter Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İlk olarak hasta, genel anestezi verilerek uyutulmaktadır. Ameliyat sırasında ise önce hastanın idrar yaptığı kanaldan girilerek idrar torbasına kameralarla ulaşılmaktadır. İdrar torbasına girildiği zaman içeride iki tane delik bulunmaktadır. Bunlar sağ ve sol böbrekten gelen üreterlerin idrar torbasına açıldığı delikler biçiminde açıklanmaktadır. Bu deliklerden yine bu kameralı endoskoplarla girilerek taşa ulaşılmaktadır. Sonrasında ise alanda bulunan taş küçük parçalara ayrılmakta ve vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

Üreter Taşı Alınmazsa Ne Olur?

Böbreklerde taş genel olarak pek ciddiye alınmayan ancak ilerlediği zaman ya da taş ağrı yapmaya başladığı zaman ciddiye alınan bir rahatsızlıktır. Bu tutum son derece yanlıştır. Hem böbreklerde bulunan hem de üreterde bulunan taşların alınması gerekmektedir. Üreter taşı, idrar yollarının tıkanmasına neden olabilecek bir sağlık problemidir. Üreter taşı idrarla dışarı atılmadığı zaman idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Üreterde Böbrek Taşları En Çok Nerede Takılır?

Böbrekte taş oluşumu çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman bu taşlar kendiliğinden vücudumuzdan atılmaktadır. Ancak bazı durumlarda böbrek bu taşı atarken üreter bu taşı bir sonraki organa iletememektedir. İşte bu durumda üreterde kalan taş çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Üreterin 3 yerde darlığı bulunmaktadır ve taşlar genel olarak bu darlıklarda takılmaktadır. Birincisi böbreğin hemen çıkış kısmında, ikincisi büyük damarları çaprazladığı alanda, üçüncüsü ise mesaneye yani idrar kesesine girdiği yerdedir.

Kaynakça:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/ureteroscopy

Gücük, A., Burgu, B., Tuygun, C., Göktuğ, G., & İmamoğlu, A. (2010). İmpakte üst üreteral taşların tedavisinde antegrad perkütan yaklaşımın etkinliği. Turkish Journal of Urology, 36(2).