Whatsapp

İzmir Mesane Uygulaması

Mesane Botoksu

İzmir Mesane Uygulaması

Mesane Uygulaması, aşırı aktif mesane ve bazı nörojenik nedenli idrar kaçırma sorunlarının
 giderilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. İlaç kullanımı ile kabul edilebilir düzeyde fayda elde 
edemeyen hastalar için bu yöntem tercih edilebilir.

Kadın ve erkeklerde görülen ortak sorunlardan bir
tanesi olan bu sorunun, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemesi nedeniyle tedavisine yönelik 
uygulamalar yaygın biçimde yapılır.

  • Mesane taşları,
  • Mesane tümörleri,
  • Mesane sarkması,
  • Multiple Skleroz,
  • Parkinson,
  • Farklı sinir sistemi
 rahatsızlıkları ve inme gibi hastalıklar geçirmiş olan kişiler
  • Prostat büyümesi problemi olan kişilerde

aşırı aktif mesane sorunu yaşanabilir.

Mesane Uygulaması, sürekli tuvalete çıkma isteğini azaltmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Ancak bu 
noktada, elbette detaylı bir tetkik yapılması gereklidir ve sorunun aşırı aktif mesane problemi
 olduğundan emin olmalıdır. Bu tanı konulduktan sonra, hastanın konforunu sağlamak amacıyla 
Mesane Uygulaması tedavisi uygulanıp, tuvalete çıkma sıklığı azaltılabilir.

Kozmetik sektöründe uzun zamandır kullanılan uygulaması, günümüzde Üroloji ve Nöroloji alanlarında da
 yaygın biçimde kullanılır. Mesane Uygulaması da bu yöntemlerden, Üroloji uzmanlarının başvurduğu bir 
uygulamadır.

Mesane kaslarına uygulaması uygulanması ile mesane kaslarının istemsiz ve sürekli kasılmasının
 engellendiği bu yöntem, çoğunlukla başarılı sonuçların alındığı bir uygulamadır.

Uygulama sonrasında 
idrar kaçırma gibi sorunların büyük kısmı ortadan kalkarken, uygulama tam etkilerini 4-12 gün
 içerisinde göstermeye başlayıp, etkileri 6 ile 12 ay arasında devam eder. Bilinen bir yan etkisi olmayan 
uygulamadan verim alınması halinde tekrarlanması mümkündür.

Mesane Uygulaması Nedir?

Sık sık idrara çıkma, gece idrar yapma ihtiyacı, tuvalete yetişememe ve diğer benzer durumlarda hayat kalitesini olumsuz etkileyen aktif mesane hastalığı özellikle 30-60 yaşlar arasındaki her üç kadından birinde karşımıza çıkabilecek olan rahatsızlıklardan biridir.

Uygulaması bir çeşit insana uygulanan zehire benzemektedir. Uygulandığı sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda geçici felç etkisi ortaya çıkarır.  Uygulaması mesane çıkışındaki sfinkter bozukluğu olanlarda, bölgeye edilerek uygulama işlemi gerçekleşir.

Sistemik yan etkileri son derece düşüktür. Uygulaması her insanda aynı sonuçları vermeyebilir. Çünkü, her insanın genetik yapısı farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde tanı ve teşhis önemli bir noktada yerini alır.

Mesane Uygulaması Nasıl Yapılır?

Tedavi Detayları
Operasyon: Mesane Uygulaması
Prosedür:
Kamera ile idrar kanalından mesaneye girilerek mesane kası içerisine yapılır
Süre: 30 Dakika
Hastanede Kalma Süresi: 1 Gün veya Aynı gün taburcu
Anestezi: Lokal veya Spinal
İyileşme Zamanı: 1 Gün
İşe (Okula) Dönüş: 1-2 Gün
Yara İzleri: Hayır
Ağrı Süresi: 1 Gün

Normalde mesane kasında idrar gevşemiş bir durumda bulunur ve mesane içinde bu şekilde idrar birikim işlemi gerçekleşir. Mesane içindeki idrar miktarı ve basınç belli bir değerin üzerine geldiği zaman mesane kası kasılınca idrara çıkılır.

Aşırı aktif mesane hastalığı olan kişilerde mesanede aşırı kasılmalar meydana gelebilir. Uygulaması, mesane kası içine edildiğinde mesane kasının sürekli kasılması engellenir, başka bir deyişle mesane kasında idrara çıkma azalır. Uygulaması bir çeşit insana uygulanan zehire benzemektedir.

Uygulandığı sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda geçici felç etkisi ortaya çıkarır.  Uygulaması mesane çıkışındaki sfinkter bozukluğu olanlarda, bölgeye edilerek uygulama işlemi gerçekleşir. Hastalığın tedavisi hastanın yaşam kalitesi için önemlidir.

Mesane Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Botox ile mesaneye yapılan genellikle 15 ila 20 dakika sürer. Prosedür tıbbi bir tesiste veya ofiste gerçekleştirilir. Rahatsızlığı azaltmak için bölgeye lokal anestezi uygulanabilir. İlacın etkisinin sonra ortaya çıkması tipik olarak 2-3 gün sürer.

İlaç etkisini gösterdiğinde mesanedeki detrusor kası geçici olarak felç olur. Bu kas mesane kasılmalarını kontrol ettiğinden, onu geçici olarak felç etmek, kontrol edilemeyen kasılmaları ve spazmları azaltmaya ve hatta durdurmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, spesifik vakaya, etkilenen kasa ve etkinin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak tedavinin etkileri değişebilir.

Mesane Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • İdrar kaçırmanın çeşitli tipleri vardır ve en sık görüleni karışık tip olmakla birlikte aciliyet (urge) kaçırması her yaştan kadın ve erkeği etkileyebilmektedir ancak kadınlarda görülme oranı daha yüksektir
  • Mesane sorunları kendisini idrar kaçırma gibi semptomlarla gösterir. Bu tip günlük hayatı olumsuz etkileyen sorunların çözümü için bazı yöntemler uygulanır. Aciliyet kaçırmalarındaki tedavilerden  birisi de uygulaması.
  • Aşırı aktif mesane (AAM) de kişilerin hayatını olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır ve idrar kaçırması eşlik etsin veya etmesin sık idrara çıkma ve ani sıkışma semptomları ile kendisini gösterir
  • AAM tedavisinde onaylı botilunum toksin formu sadecce Onabotulinum toxin A (onabotA; BOTOX®) olmakla birlikte botulinumtoxin A, abobotulinumtoxin A and incobotulinumtoxin A gibi formlar AAM tedavisi için lisanslı değildir. 
  •  Uygulaması şu anda sadece mesanede AAM ve mesanenin az çalışması ve boşaltma sorunu olarak tanımlanabilecek Underactive Mesane hastalığında ruhsatlı olarak kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda hafif ve orta şiddetli sertleşme bozukluklarında uygulaması ile ilgili yayınlar çıkmaya ve bazı merkezlerde uygulanmaya başlanmıştır. Prostat içerisine yapılan uygulaması ise faydası olmadığı için şu an önerilmemektedir.
  • Uygulaması uygulandıktan sonra etkisi 3 ila 6 ay kadar sürmektedir. İlk etkiler ise 1 ve 2. haftalarda hissedilmeye başlanır.
  • Mesaneye uygulamasında  ince uçlu bir iğne ile mesanenin farklı bölgelerine kas içerisine ilaç edilir. Uygulaması işlemi ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. 
  • Uygulaması uygulama sonrasında mesanede artık idrar kalma, idrar yolu enfeksiyonları görülebilmekte ancak tedavi ile düzelmektedir. 
  • Mesane uygulaması kalıcı değildir. İlacın etkisi süresinin geçmesinin ardından yaşanılan şikayetler geri döner. Kalıcı tedavi şekillerini hekimlerinize danışarak bulabilir ve uygulayabilirsiniz.
  • İzmir mesane uygulaması, sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak hastanın sorunlarına geçici çözümler üretir. Sık idrara çıkmayı ve idrar kaçırmayı belli bir süre de olsa engeller.

İzmir’de Mesane Uygulaması Fiyatları Ne Kadar?

İzmir’de mesane uygulaması fiyatları, hastaneye, kliniğe ve işlemi yapacak olan doktorun uzmanlığına göre değişiklik gösterecektir.

İzmir’de mesane uygulaması fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Mesane Uygulaması Ne İşe Yarar?

Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri veyahut ilaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi operasyonlar tercih edilmektedir. En sık uygulanan cerrahi yöntemlerden biri Mesane Uygulaması uygulamasıdır. Mesane Uygulaması, mesanenin içerisine botulinum toksin edilmesiyle yapılan uygulamaya denmektedir. Mesanenin duvarına edilen toksin ile aşırı aktif mesaneye sebep olan sinir aktivitelerinin azaltılması hedeflenmektedir. Mesaneye uygulaması yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir.

Mesane Uygulaması Kimlere Yapılır?

Yaklaşık olarak kadınlarda %17 ve erkeklerde %3-11 oranında gözlemlenen idrar kaçırma problemi, toplum genelinde sıklıkla karşılaşılmakla birlikte bireylerin yaşamını önemli düzeyde olumsuz etkileyen bir sorundur. Mesane rahatsızlıklarına bağlı olarak sıklıkla gözlenen semptomlar ise; sık idrar yapma, aniden gelişen tuvalete (idrara) çıkma ihtiyacı, geceleri uykudan uyanarak idrara çıkma gereksinimi ve buna bağlı uyku düzensizliği, idrar kaçırma biçiminde sıralanmaktadır. Bu gibi durumlarda mesane uygulaması uygulanmaktadır.

Mesaneye Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mesane uygulaması sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Uygulaması da çok zor değildir. Mesane içerisine uygulaması sistoskopi dediğimiz endoskopik işlem ile beraber hafif bir anestezi altında yapılmakta olan bir işlemdir. Bu endoskopik yöntem ile birlikte mesaneye girildikten sonra işlemin tekniğe uygun olarak gerekli yerlere hastaya göre belirlenen sayıda ve dozda ilaç uygulaması özel iğnelerle beraberinde yapılmaktadır. İşlem oldukça kısa sürmektedir.

Kaynakça:

https://brisbaneurologyclinic.com.au/procedures-we-perform/bladder-botox

Zorba, O. Ü., & Yazar, S. Refrakter Aşırı Aktif Mesanede Botulinum Toksin ve Nöromodulasyon Tedavilerinin Karşılaştırılması. Prof. Dr. Rahmi Onur (Koordinatör) Prof. Dr. İzzet Koçak Doç. Dr. Cenk Gürbüz Doç. Dr. Ömer Gülpınar Doç. Dr. Cemal Taşdemir, 36.