Böbrek taşı ameliyatlarında tercih edilen yöntem açık ameliyat ise hastanın yaklaşık 10 gün hastanede kalması gerekmektedir. Kapalı yöntemle böbrek taşı ameliyatı yapılıyor ise hastaların sadece 1 ya da 2 gün hastanede kalması gerekmektedir. Ancak hastaların durumlarının stabil olması için bu süre için de refakatçiye gerek vardır.
Çoğunlukla böbrek taşı 2cm den büyük böbrek taşı ise kapalı böbrek taşı ameliyatı tercih edilir. Önceden açık ameliyat kullanılarak alınan taşlar yaklaşık çok uzun süredir kapalı yöntemle yapılmaktadır. Ekipman yetersizliği nedeniyle ve doktorda tecrübe eksiği olmasından kaynaklı bazı yerlerde açık yönteme devam edilmektedir.
Böbrek taşı ameliyatından sonra hastanın kendinse dikkat etmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra fazla hareket etmemesi, kendisini zorlamaması, alkol gibi kanın sulanmasına neden olabilecek maddelerden uzak durması, sigara kullanımının bırakılması ve besin değeri yönünden yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi dikkat edilmesi gereken başka bir konudur.
Ameliyat sonrası hasta pansuman yaptırmaya da dikkat etmelidir. Kullanılan yöntem açık ameliyat ise kesi içeren bölgenin yangı kapmaması için dikkat edilmelidir. Doktorun verdiği ilaç ve kremlerin düzenli kullanılması da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Böbrek taşı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ameliyatta tercih edilen yönteme göre değişiklik göstermektedir. Hastanın günlük hayatına dönebilmesi için iyileşme süresinin kısa sürmesi tercih edilmektedir.
İyileşme süresini belirleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler kullanılan yöntemin kesi içermesi, ameliyat yapılırken kanama oluşması, böbreğin işlevini yerine getirebilme durumu, hasta da kalp ve akciğer gibi başka hastalıklarında bulunması gibi faktörlerdir.
Çoğunlukla ameliyattan sonra hastanın iyileşme süresim1 gündür. Bu iyileşme süresi bazı durumlara bağlı olarak 2 günden fazla olabilmektedir.
Hasta kapalı ameliyat olduktan sonra ağrı hissedebilmektedir. Böbrek taşı ameliyatından sonra duş alımı da yine kullanılan yönteme bağlıdır. Ameliyatta kapalı yöntem kullanılıyor ise ertesi gün duş alınabilir.
Açık yöntem böbrek taşı ameliyatından sonra ise duş alınma süresi uzundur. Bunun nedeni ise ameliyat bölgesinin iltihaplanma riski olmasıdır. Bu nedenle açık yöntem böbrek taşı ameliyatından sonra duş alınabilme süresi genellikle 3 ile 5 gün arasında değişebilmektedir.
Hasta, ameliyat sonrası hemen iyileşip günlük yaşantısına çabuk dönebilmek için kapalı yöntem ameliyatı tercih etmelidir. Böbrek taşı ameliyatı sonrası hastada şişlik oluşumu gözlemlemek mümkündür. Kullanılan yöntem hangisi olursa olsun cerrahi işlem yapılacaktır.
Şişlik oluşumu hastalara göre değişiklik gösterir. Bu şişliklerin iyileşme süresi ise cinsiyet, pansumanın düzenli yapılıp yapılmamasına, hastanın ne kadar dinlendiğine, ameliyat sonrası sigara alkol tüketilmemesine, dengeli ve sağlıklı beslenilmesine göre değişiklik gösterir.
Böbrek taşı ameliyatlarından sonra rutin takip gerekmektedir. Günlük sıvı tüketimini arttırmak yani en az 2,5 litre su içmek gereklidir.
Ameliyat sonrasında doktor ağrı kesici kullanımını önermektedir. Gerekli olduğu durumda antibiyotik alımını da önermektedir. Bu ağrılardan kurtulmak için en kolay yolu taşın en hızlı şekilde düşürülmesidir. Ağrıların artmaması, hastanın bu konuda problem yaşamaması için ağrı kesici kullanması gerekir.
Kapalı böbrek taşı ameliyatında ilk yapıldığında başarılı olmayabilir. Bu ameliyat kişiden kişiye göre tekrarlanma görülür. Bunun tekrarlanmaması adına doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Ameliyat sonrasında taş dökümünün hemen gerçekleştiği gözlemlenmektedir.
Taş dökümü hastadan hastaya birkaç gün sonra görülebilir. Ameliyattan sonraki onuncu günde doktora kontrol için gidilir. Bu kontrolde eğer dökülen taş varsa taşları yanınızda götürmek gerekir. Kontrolde doktor gerekli olan test ve filmleri yapar ve hastada taş kalıp kalmadığının kontrolünü yapar.
İzmir’de ürolojik cerrahi alanında hizmet veren Prof. Dr. Gökhan Koç 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin üroloji kliniğinde 5 yıl araştırma görevlisi olarak çalışmış ve 2007 yılında uzman doktor olmuştur.