İzmir Açık Prostatektomi
Açık prostatektomi, Avrupa Üroloji Derneği’nin kılavuzunda prostat ağırlığı 80 gramdan daha fazlaysa tercih edilebilecek bir uygulamadır.
Bu uygulama, genel veya spinal (bölgesel) anestezi altında alt karın bölgesine 4-5 cm boyutunda bir kesi açılarak cerrah tarafından prostatın büyüyen ve idrar yapmayı zorlaştıran kısmının çıkarılması olarak tanımlanabilir.
Beraberinde büyük mesane taşı da varsa özellikle tercih edilebilecek bir yöntemdir. Operasyon sonrasında hastaya idrar sondası takılır ve birkaç gün sonra çıkarılır. Açık prostatektomi sonrası bir süre bol sıvı almaya, ağır yükler kaldırmamaya, kabız olmamaya çalışılmalı ve doktorunuz ile iletişim halinde olmanız gerekmektedir.
Yazı İçeriği
ToggleAçık Prostatektomi Nedir?
Prostat, mesanenin altında, rektumun önünde bulunan bir bez olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkek üreme sisteminin sperm taşıyan sıvılar üretmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Prostatın kısmen veya tamamen çıkarılmasına yönelik olarak yapılan işleme prostatektomi denir.
Açık prostatektomi, üriner problemlerine neden olan büyümüş prostatın alınması için yapılan bir işlemdir. Açık prostat alımı ameliyatı ile göbeğinizin alt tarafında açtığı bir kesikle prostatınızın tamamına alım işlemi uygulanacaktır. Bu işlem genel veya spinal anestezi altında uygulanabilmektedir.
Bu sayede kısa sürede bu rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Ameliyat olduktan sonra bir hafta içerisinde taburcu olmanız da mümkündür. Ameliyat sonrasında ise günlük hayata tam olarak dönüşünüz iki ya da üç haftayı bulabilmektedir.
İzmir Açık Prostatektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | Açık Prostatekomi |
Prosedür: | Mesane ve prostata ulaşmak için alt karın bölgenize kesi yapılır. |
Süre: | 1.5-2 saat |
Hastanede Kalma Süresi: | 1-2 Gün |
Anestezi: | Genel veya spinal anestezi |
İyileşme Zamanı: | 5 – 7 Gün |
İşe (Okula) Dönüş: | 15-20 gün |
Yara İzleri: | Evet |
Ağrı Süresi: | 24 – 48 saat |
Açık prostatektomi, göbeğinizin alt tarafında açılan bir kesikle prostatınızın tamamı alınır. Bu işlem genel veya spinal anestezi altında yerine getirilebilir. Amaç prostata ulaşmaktır. Bu kesi yaklaşık 6 ila 8 cm arasındadır. Ardından cerrah prostatın büyüyen kısmı olan adenomu karın bölgesinden çıkararak işlem tamamlanır.
Kısa süre içinde rahatsızlığınızdan kurtulmanız mümkündür. Ameliyat olduktan sonra bir hafta içerisinde taburcu olabilirsiniz. Ameliyat sonrasında ise günlük hayata tam olarak dönüşünüz iki ya da üç hafta kadar sürebilir.
Açık Prostatektomi Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Açık prostatektomi, her vakada tercih edilmemektedir.
- Açık prostatektomi operasyonundan sonra hastaya idrar yapabilmesi için sonda takılır. Sonda takılmasının yanı sıra karın boşluğuna da bir dren yerleştirilir.
- Operasyon sonrası idrarda kanama olabilir ve sondanın tıkanmaması için kanın pıhtılaşmaması önemlidir. Bu yüzden idrar yolu ile mesane düzenli aralıklarla steril solüsyonlarla yıkanmaktadır.
- Açık prostatektomi sonrası olası bir sorun çıkmaz ise hasta 12 günlük sürenin ardından taburcu edilir. Taburcu işlemi ile beraber takılan dren de çıkartılır. Sondanın alınması ise hastanın yaralarının iyileşmesi sonucu gerçekleşir. Bu süreç de yaklaşık 5-7 gün arasındadır.
- Bu operasyonun tercih edilme koşulları bulunmaktadır. Avrupa Üroloji Derneği’nin kılavuzuna göre hastanın prostatı 80 mm ve üzerindeyse bu ameliyat önerilmektedir. Ayrıca büyük mesane taşları, ileri derece idrar yolu darlığı ve eksize edilecek mesane divertikülü de varsa bu operasyon tercih edilebilir.
- Ameliyat sonrası hastalarda birkaç gün idrar yaparken kanama yaşanabilir. Birkaç günü aşıyorsa doktora danışmak gerekebilir.
- İzmir açık prostatektomi sonrası sık idrara çıkma, idrar kaçırma ya da ağrı belli bir süre görülebilir. Hastaların tamamen sağlıklarına kavuşması birkaç haftayı bulabilir.
- Operasyon sonrası 2 ila 3 hafta gibi bir süre cinsel birleşme önerilmez ayrıca retrograd ejakülasyon (orgazm sırasında kuru boşalma) görülebilir.
- Ameliyattan sonra 4 ila 6 haftalık süreçte bol bol sıvı içilmeli, özellikle su tüketimine önem verilmelidir.
- Açık prostatektomi sonrası ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca tam iyileşme sağlanana kadar bisiklet sürülmemeli, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
- Açık prostatektomi ameliyatı sonrası doktorun verdiği diyete uyulmalıdır. Özellikle kabızlık gibi sorunlardan doğru beslenme ile kaçınmak önemlidir.
- Açık prostatektomi hastaların yaşadığı olumsuzlukları kısa sürede çözmektedir. Ayrıca uzun süreli bir iyileşme sağlamaktadır. Bu yüzden avantajlıdır.
Açık Prostat Ameliyatı Cinselliği Etkiler Mi?
Açık prostat ameliyatı olarak da adlandırılan açık prostatektomi, cinsel işlevi etkileyebilir. Ameliyat sırasında prostat bezi ve çevresindeki dokunun bir kısmı çıkarılır, bu da cinsel işlev için gerekli olan sinirleri ve kan damarlarını etkileyebilir. Erkekler ameliyattan sonra erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) ve orgazm sağlamada zorluk yaşayabilir, ancak cinsel işlevin etkilenme derecesi belirli koşullara bağlı olarak değişebilir.
Bazı araştırmalara göre, sinir koruyucu yöntemler kullanmak erektil disfonksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, uygulanan cerrahi yöntem ne olursa olsun, bazı erkekler etkilenecektir. Prosedürü takiben ne bekleyeceğinizi tam olarak anlamak için, prosedürden önce doktorunuzla ameliyatın potansiyel risklerini ve faydalarını gözden geçirmeniz çok önemlidir.
Açık Prostat Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Açık prostat ameliyatı, Avrupa Üroloji Derneği’ne (EAU) göre prostat ağırlığı 80 gramdan fazla olduğu zaman önerilebilen tedavi seçeneklerinden bir tanesidir. Beraberinde idrar kesesinde büyük veya çok sayıda taş var ise veya idrar kesesinde enfeksiyon ve kanamaya yol açabilen büyük baloncuk şeklinde keseler varsa bunlara da aynı anda müdahale edilebilir.
Açık prostat ameliyatı için cerrah, göbek deliğinin altından kasık kemiğine kadar olan alt karın bölgesinde bir kesi yapar. Kesi boyutu cerrahın tecrübesine bağlı olmakla beraber genelde 7-8 cm boyutundadır. Ameliyat sırasında sedasyonla birlikte genellikle spinal (Bel altı bölgesi) anestezi yeterli olur ancak anestezi uzmanının tercihine göre bazen genel anestezi uygulanması gerekebilir. Ameliyat sırasında prostat bezinin adenom olarak isimlendirilen ve idrar kanalına doğru büyüyerek idrar yapmayı zorlaştıran kısmı çıkarılır ve idrar kanalı böylece rahatlatılarak kişinin idrarını rahat yapması sağlanır.
Açık prostatektomi ameliyatının prostat kanseri ameliyatı (Radikal Prostatektomi) ile ilgisi yoktur. Uygulaması zor olmayan ve hasta memnuniyetinin yüksek olduğu bir ameliyattır. Ameliyat sonrası kanama en önemli problemlerden bir tanesidir ancak genellikle kontrol altına alınır. İdrar sondası ortalama 5-7 gün sonra çekilir. Uzun dönemde nadiren de olsa idrar kanalında daralma veya idrar kaçırma görülebilir.
İzmir’de Açık Prostat Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
İzmir’de açık prostatektomi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Açık Radikal Prostatektomi Nedir?
Açık radikal prostatektomi, prostat kanseri için kullanılan bir tedavi çeşididir. Amaç prostatın tamamının ve kanserli dokunun alandan çıkartılmasıdır. Bu işlem için hastalara genel anestezi yapılmaktadır. İşlem öncesinde hastaların doktorları ile tüm ayrıntıları konuşması gerekmektedir. Açık radikal prostatektomi işleminde, cerrah prostata doğrudan ulaşmak için karın duvarına ya da perin alanına cerrahi kesi yapmaktadır. Bu alandan prostat ve kanserli doku çıkartılmaktadır.
Açık Prostat Ameliyatı Riskli Mi?
Bilindiği üzere en basit ameliyattan en karışık ameliyata kadar tüm ameliyatlarda çeşitli risk grupları bulunmaktadır. Dolayısıyla açık prostat ameliyatının da belirli riskler taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Açık ameliyat olmasından dolayı çeşitli dezavantajları bulunan bu işlemin, dezavantajlarına bağlı olarak da riskleri bulunmaktadır. Bu risklere; sertleşme problemleri örnek verilebilmektedir. Dolayısıyla hastaların ameliyat öncesinde doktorları ile tüm avantajları, dezavantajları ve riskleri konuşması gerekmektedir.
Açık Prostat Ameliyatında Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Açık prostat ameliyatı, genel anestezi kullanılarak yapılan bir işlemdir. Kişiler uyanana ve kendilerine gelene kadar hastanede kalmaları kesindir. Ameliyatı işleminin gerçekleştirilmesinden sonra hastanın durumuna bağlı olmakla beraber hasta en az bir gün hastanede kalabilmektedir. Bunun sebebi; oluşabilecek herhangi bir beklenmeyen komplikasyon gerçekleşir ise hastaya anında müdahale sağlayabilmektir. Ameliyat sonrasında takılan sonda yine hastanın durumuna göre bir hafta kadar takılı kalabilmektedir.
Açık Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?
Açık prostat ameliyatının yapımı oldukça zor bir işlemdir. Ameliyat öncesinde hasta genel anestezi kullanılarak uyutulmaktadır. Ardından uzman, prostata direkt olarak ulaşmak amacı ile karın duvarında ya da perin bölgesinde bir cerrahi kesi açarak işleme başlamaktadır. Kesim gerçekleştikten sonra alanda bulunan prostatın tamamı ve kanserli bölgeler çıkarılmaktadır. Ancak ameliyat sırasında prostat kapsülü yerinde bırakılmaktadır. Sonrasında hastaya sonda takılmaktadır. Sonda işlemi de bittikten sonra kesilen alan dikilmektedir.
Kapalı Prostat Ameliyat Nasıl Yapılır?
Açık prostat ameliyatı olduğu gibi kapalı prostat ameliyatının da yapılması mümkündür. Kapalı prostat ameliyatı, cerrahi tedavinin % 90’lık bölümünü oluşturmaktadır. Bu yöntemde penisten girilen aletler yardımı ile prostat parça parça kesilerek ya da buharlaştırılarak temizlenmektedir. Bu yöntemiyle, ameliyat sırasında çıkarılan doku patolojiye gönderilebilmektedir. Prostatın iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu en kesin bu yöntem belirlemektedir. Hasta, bir ya da iki gün içinde hastaneden taburcu edilmektedir.
Kaynakça:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16286-open-radical-prostatectomy
Kuyumcuoğlu, U., & Özdedeli, K. Türkiye gerçeğinde BPH’de açık prostatektominin yeri.